Raparperi-paahtokermavanukas

Herkullinen jälkiruoka, jonka voit valmistaa hyvissä ajoin etukäteen.

paahtovanukkaita kahvikupeissa, kukkia ja lusikoita
Kuva Timo Viljakainen

Raparperi-paahtokermavanukas

4–5 annosta

G

2-3 raparperinvartta
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
2 dl kuohukermaa
1,5 dl maitoa
Pinnalle:
1 rkl fariinisokeria
1 rkl sokeria

1. Huuhtele raparperinvarret ja leikkaa n. 1 cm paksuiksi viipaleiksi. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset (pakasta valkuaiset myöhempää käyttöä, esimerkiksi marenkia varten).

2. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisus sokerin ja keltuaisten joukkoon. Vatkaa seos kovaksi vaahdoksi.

3. Lämmitä kerma, maito ja vaniljatanko kiehumispisteeseen. Nosta vaniljatanko pois.

4. Kaada kermamaito nauhana keltuaisvaahtoon koko ajan vatkaten.

5. Jaa seos uuninkestäviin annosvuokiin tai isoon uunivuokaan.

6. Ripottele raparperipalat vuokiin. Peitä astiat foliolla ja nosta ne uunivuokaan. Kaada vuokaan varovasti kuumaa vettä vuokien puoliväliin saakka. Kypsennä 150-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia, kunnes seos on hyytynyt.

7. Nosta pois vesihauteesta. Anna jäähtyä ja laita vanukkaat jääkaappiin tarjoiluun saakka.

8. Sekoita fariinisokeri sekä sokeri ja ripottele vanukkaiden pinnalle. Polta pinta käsikaasupullolla tai uunin grillissä rapean ruskeaksi.