Pähkinäkuorrutettu porsaanfilee

Kuorrutettu filee sopii vaikka pienen kinkun sijaan joulupöytään.

Pähkinäkuorrutettu porsaanfilee

5-6 annosta
G

n 1,2 kg porsaan ulkofileetä
1 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
Paistamiseen:
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl voita
Kuorrutus:
reilu kourallinen rucolaa
1 ruukku tuoretta salviaa tai basilikaa
2 valkosipulinkynttä
100 g voimakasta juustoraastetta (esim mustaleima)
1 dl cashewpähkinöitä
0,5 dl saksanpähkinöitä
n. 1 dl rypsiöljyä
1 rkl sitruunamehua
n. 1 rkl sitruunanmehua
0,25 tl rouhittua mustapippuria
0,25 tl suolaa
Pinnalle:
1 dl (n. 50 g) pähkinöitä maun mukaan

1. Ota filee huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistamista. Pyyhi lihan pinta kuivaksi ja mausta suolalla sekä pippurilla.

2. Kuumenna pannulla öljy ja voi. Ruskista filee kauttaaltaan ja laita uunivuokaan. Työnnä lihalämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan.

3. Kypsennä filee 150 asteessa, kunnes lihan sisälämpötila on noin 68 astetta. Anna lihan vetäytyä löyhästi foliolla peitettynä odottamassa kuorrutusta. Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen.

4. Valmista kuorrutus. Laita rucola ja salviat varsineen tehosekoittimeen tai monitoimikoneen kulhoon.

5. Kuori valkosipulinkynnet ja tipauta yrttien joukkoon. Lisää juustoraaste ja pähkinät.

6. Käynnistä kone ja hienonna ainekset tahnaksi.

7. Valuta öljy ohuena nauhana tahnan joukkoon koneen käydessä. Kun seos on sopivan notkeaa levitettäväksi, mausta se sitruunalla, pippurilla ja tarvittaessa suolalla.

8. Rouhi pinnalle tulevat pähkinät veitsellä karkeaksi rouheeksi.

9. Levitä yrttitahna vähän jäähtyneelle fileelle ja ripottele pinnalle pähkinärouhe. Paista uunissa, kunnes pähkinät saavat hiukan väriä (n. 5 minuuttia). Nosta filee tarjoiluastiaan ja leikkaa vasta pöydässä viipaleiksi.

Vinkki: Levitä kuorrutusta valmiiksi paistetulle pikkukinkulle (n. 2 kg) ja kuumenna kinkkua uunissa, kunnes pähkinät saavat väriä.