Mustakaalikeitto
Tämä keitto valmistetaan pehmeäksi haudutetusta mustakaalista, porkkanoista, mehevistä tomaateista ja tuoreista yrteistä.
Mustakaalikeitto
n. 150 g musta- eli palmukaalia tai muuta lehtikaalia (noin 10–12 isoa lehteä)
1 iso sipuli (tai vastaava määrä pieniä)
2-4 valkosipulinkynttä
2-3 porkkanaa
4 isoa tomaattia tai säilyketomaatteja/tomaattimurskaa
1 dl kuivia valkopapuja/purkillinen säilykepapuja (tai tuoreita härkäpapuja)
1 laakerinlehti
1 oksa rosmariinia
1-2 oksaa timjamia
1-2 oksaa kynteliä
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
n. 1 l kasvislientä
Tarjoiluun:
tuoretta persiljaa
(pecorino-juustoa)
1. Jos käytät kuivia papuja, liota ja keitä ne pakkauksen ohjeen mukaan lähes valmiiksi. Jos käytät säilykepapuja, valuta niistä vesi ja huuhtele hyvin.
2. Huuhtele kaalinlehdet ja poista lehtiruoti. Ravistele tai linkoa liika vesi pois. Leikkaa lehdet suikaleiksi tai paloiksi.
3. Kuori ja leikkaa sipuli paloiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.
4. Pese ja viipaloi porkkana. Huuhtele tomaatit ja leikkaa kuutioiksi. Huuhtele yrtinoksat.
5. Kuumenna öljy tilavassa kattilassa ja lisää sipuli, porkkana ja valkosipuli. Kuullota mutta älä ruskista.
6. Muutaman minuutin jälkeen lisää kaali ja jatka kuullottamista pari minuuttia sekoittaen jatkuvasti, jotta kaali ei tartu kattilan pohjaan.
7. Lisää sitten tomaatti, yrtit ja liemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla tulella noin 15–20 minuuttia kunnes kaikki vihannekset ovat pehmenneet.
8. Lisää pavut ja keitä vielä muutama minuutti. Poista yrtinoksat keitosta.
9. Tarjolle tuotaessa lisää keittoon runsaasti persiljasilppua. Juustonystävä viimeistelee annoksen muutamalla lastulla pecorinoa tai jotain muuta kovaa juustoa. Tuoreet sämpylät tai leipä sopivat keitolle kaveriksi.
Jos käytät valkoisten papujen sijasta tuoreita härkäpapuja, esivalmistele pavut seuraavasti:
Avaa tuoreet härkäpavun palot ja ota siemenet talteen. Heitä palot kompostiin. Kuumenna kiehuvaksi riittävä määrä suolattua vettä ja lisää pavunsiemenet. Keitä papuja neljästä viiteen minuuttia kunnes siementen kuorikerros on muuttunut lasittuneen vaaleaksi. Valuta vesi pois ja kaada keitetyt pavut kylmään veteen. Kun pavut ovat jäähtyneet, poista vaalea kuorikerros esimerkiksi nipistämällä kynnellä kuori rikki ja puristamalla varovasti toisesta päästä, jolloin sisus ”pullahtaa” ulos kuoresta. Yhdestä desilitrasta kuivia valkopapuja tulee noin 3 dl keitettyjä papuja, joten keitettyjä ja kuorittuja härkäpapuja pitäisi olla suunnilleen saman verran.