Lipstikkakeitto

Lipstikka antaa runsaasti makua keittoon.

Lipstikka Pixabay
Kuva: Pixabay

4-6 annosta
Valmistusaika n. 1 t

4–5 sipulia
3-4 perunaa (n 150 g)
0,5 l tuoretta lipstikkaa
1 rkl rypsiöljyä 
1,5 l vettä
3 kasvisliemikuutiota
2 dl ruokakermaa
3 rkl vehnäjauhoja
1. Kuori sipulit ja perunat tarvittaessa. Silppua sipulit ja raasta perunat. Hienonna lipstikka varsineen. 
2. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota siinä sipulit läpikuultaviksi. Lisää lipstikkasilppu kattilaan ja sekoittele hetki. Pienennä lämpöä.
3. Lisää vesi, kasvisliemikuutiot ja raastetut perunat. Anna keiton kiehua hissukseen kannen alla puolisen tuntia.
4. Sekoita vehnäjauhot noin desilitraan kermaa. Lisää seos keittoon koko ajan sekoittaen. Jatka kypsentämistä vielä puolisen tuntia.
5. Lisää loput kermasta ja kuumenna kiehuvaksi.

Tarjoa lipstikkakeitto tuoreen leivän kanssa.

Vinkki: Paras keitto valmistuu alkukesän lipstikasta, jolloin lehdet ovat vielä pehmeitä ja hennon vihreitä. Myöhemmin keittoon kannattaa nyppiä rehevän kasvin pienimmät ja nuorimmat lehdet.