Kesäkeitto

Kesäkeitto on perinteinen kasviskeitto, jossa maistuu tuoreet vihannekset.

Kesäkeitto Kati Laszka
Kuva: Kati Laszka

Kesäkeitto

4 annosta 
G

5 kpl (nippu) porkkanoita 
8 – 12 varhaisperunaa
6 dl vettä
1 pieni kukkakaali
2 pientä nippusipulia varsineen
2 dl tuoreita herneitä tai sokeriherneen palkoja
suolaa
pippuria
ripaus sokeria
5 dl täysmaitoa
50 – 100 g sulate- tai tuorejuustoa maun mukaan
persiljaa ja/tai tilliä

1. Raaputa porkkanat ja pestyt perunat. Viipaloi porkkanat ja lohko perunat ja lisää kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. 
2. Lohko joukkoon kukkakaali. Vettä tarvitsee olla vain peitoksi asti. Keitä, kunnes perunat ja kasvikset ovat napakan kypsiä. 
3. Viipaloi sipulit varsineen. 
4. Lisää kattilaan sipulit ja herneet. Kaada joukkoon maito ja kuumenna kiehumispisteeseen. 
5. Lisää liemeen juusto nokareina. Mausta kevyesti pippurilla ja sokerilla. 
6. Kuumenna keitto sekoitellen, jotta juusto sulaa liemeen tasaisesti. 
7. Laita keiton pinnalle yrttejä. Tarkista maku ja tarjoa lisäksi ruisleipää.