Täytetyt kesäkurpitsat

Täytetyt kesäkurpitsat ovat helppo ja maukas arkiruoka. Ne muuntautuvat vaivattomasti sekä liha- että kasvispohjaisiksi versioiksi, joten ne sopivat moneen makuun ja ruokavalioon.

Jauhelihatäytteiset kesäkurpitsat

4 annosta

2 kpl 400 g:n painoista kesäkurpitsaa
suolaa
1 sipuli
2 tomaattia
250 g (naudan)jauhelihaa
tilkka rypsiöljyä tai nokare margariinia tai voita
0,5–0,75 tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 maustemittaa chilipippuria
0,5 dl hienonnettua persiljaa
1 tlk (70 g) tomaattisosetta
0,5 dl ruokakermaa
100 g (2 dl) juustoraastetta


1. Huuhdo kurpitsat. Halkaise ne pitkittäin. Ota lusikalla pois siemenosaa pois. 
2. Pehmennä kurpitsoita mikrossa kuvun alla 6–10 min riippuen uunin tehosta.
3. Valmista täyte: Hienonna sipuli ja kuutioi tomaatit. Paista jauheliha ja sipulit rasvassa. Lisää tomaatit ja mausta suolalla ja mausteilla.
4. Lisää tomaattisose ja ruokakerma. Hauduta hetki.
5. Mikäli kesäkurpitsoista irtoaa nestettä, pyyhi ne talouspaperilla. Lado ne uunivuokaan. Ripota niille hieman suolaa pinnalle. Täytä täytteellä ja paista 200 asteessa n. 15 min. Käännä lämpöä 225 asteeseen.
6. Lisää päälle juustoraaste ja kuorruta uunissa kunnes juusto on kauniisti sulanut.

Kasvistäytteiset kesäkurpitsat

4 annosta

800 g (2–4 kpl) kesäkurpitsoita 
1–3 (150 g) punasipulia
1–2 (100 g) porkkanaa
puolikas paprika
200 g pakastettuja sieniä (tatteja, kantarelleja tai muista sieniä) tai 
vastaava määrä tuoreita tai muuten käsiteltyjä sieniä
rypsiöljyä, voita tai margariinia
0,75 tl suolaa
mustapippuria myllystä
0,5 dl hienonnettua persiljaa
100–150 g (2–3) dl juustoraastetta

1. Huuhdo kurpitsat. Halkaise ne pitkittäin. Ota lusikalla pois siemenosaa pois. 
2. Pehmennä kurpitsoita mikrossa kuvun alla 6 - 10 min riippuen uunin tehosta. Valmista sillä aikaa täytettä. 
3. Lohko kuorittu punasipuli ohuiksi lohkoiksi (suikaleiksi) ja suikaloi porkkanat tulitikkumaisen ohuiksi n. 3 cm pituisiksi suikaleiksi. Hienonna tarvittaessa sulatetut sienet.
4. Haihduta sienistä kosteus pannulla sekoitellen. Ota sienet pois pannulta. Pese tarvittaessa pannu.  Kuumenna rasva pannulla ja kypsennä siinä hetki porkkanoita, lisää sipulit ja paprikat sekä viimeiseksi sienet. Jätä kasviksiin hieman purutuntua. Mausta seos. Tarkista maku.
5. Mikäli kesäkurpitsoista irtoaa nestettä, pyyhi ne talouspaperilla. Lado ne uunivuokaan. Ripota niille hieman suolaa pinnalle. Täytä täytteellä ja paista 200 asteessa n. 15–20 min. Käännä lämpöä 225 asteeseen.
6. Lisää päälle juustoraaste ja kuorruta uunissa kunnes juusto on kauniisti sulanut.