Huomisen hyvä teko - kannata kimppakyytejä!

2 min lukuaika

Huomisen hyvä teko

Kimppakyydit säästävät luontoa ja kukkaroa - lisäksi yhdessä on mukavampi ajella.

42 HHT fillari kuva Hannele Veteli
Kuva: Hannele Veteli

 Kimppakyyti kannattaa, sillä se säästää luontoa ja kukkaroa. 

Polttoainekulut pienenevät, kun ne jaetaan kyytiläisten kesken. Työ-, harrastus- ja muita vapaa-ajan matkoja voi kulkea kimppakyydeillä, joko niitä tarjoten tai niitä itse käyttäen. Keskimäärin yhdessä henkilöautossa matkustaa vain alle kaksi henkilöä. Samaan suuntaan kulkevien kyyditseminen lisää autonkäytön tehokkuutta. Jos matkustat kolmen henkilön kimppakyydissä kolmesti viikossa yksin ajamisen sijasta, pienenee hiilijalanjälkesi noin prosentin vuodessa. Jos miljoona suomalaista tekee näin, säästyy 10 000 suomalaisen hiilijalanjälki vuodessa. Säästöt syntyvät niin polttoaineen kulutuksessa kuin katutilassa, kun liikenteessä on vähemmän autoja. Jos kaksi työkaveria kulkee töihin yhdellä autolla kahden auton sijaan, päästöt karkeasti puolittuvat. Työkavereiden yhteiset työmatkat voivat vähentää ajokilometrejä ja myös pysäköintiongelmia merkittävästi.

Kimppakyytiryhmiä kannattaa hyödyntää

Taksiliikennelaki sallii kimppakyydit, jos kyydin tarjoaja pyytää korvauksen vain matkan kulujen kattamiseksi eikä toimeentulon hankkimiseksi. Usein kimpassa kulkevat tutut, esimerkiksi perheenjäsenet, harrastus- tai työkaverit, mutta netistä löytyy myös kimppakyytifoorumeita (esim. www.kyydit.net tai Facebookin kimppakyytiryhmät, kuten Kimppakyyti), joissa voi sekä tarjota kyytejä toisille että etsiä itselle sopivaa kyytiä. Voit myös itse perustaa kimppakyytiryhmän vaikka Facebookiin.

HHT_vanha auto

Sovi lasten kyydeistä muiden perheiden kanssa

Perheiden kannattaa sopia kimppakyydeistä ja -vuoroista, jos samoissa harjoituksissa käy kavereita naapurista tai lähistöltä. Kun kaikkien vanhempien ei tarvitse osallistua kuljettamiseen, jokaisella harjoitus- tai pelivuorolla säästyy ajokilometrejä, ja kyyditsijät saavat myös omaa aikaa muuhun tekemiseen.

Myös esimerkiksi matkalle lähtiessä voi löytyä samaan suuntaan menevä tai voit itse tarjota kyydin. Kimppakyyti tarjoaa myös tavan tutustua uusiin ihmisiin!

Lähteet: SITRA, Motiva

HHT kimppakyyti

Tämän Huomisen hyvän teon meille jakoi MKN Etelä-Suomi.