Uudet askeleet elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa
Kaakkois-Suomen elintarvike- ja ruoka-alan yrittäjyyden ja osaamisen kehittäminen, tiedotus ajankohtaisista asioista


Tervetuloa mukaan Kaakkois-Suomen elintarvikealan yrittäjä - toimit maaseudulla tai taajamassa, olet pieni tai keskisuuri yrityksenä, olet siirtymässä alkutuotannosta suoramyyntiin ja jatkojalostukseen tai tuotteesi ovat pidemmälle jatkojalostettuja
Tarjoamme sinulle seminaareja, työpajoja, opintomatkoja - järjestelyissämme otamme huomioon poikkeustilanteesta johtuvat rajoitukset ja ohjeistukset. Vuoden 2021 alkupuoliskolla tapahtumat ja toiminta järjestetään pääsääntöisesti etäyhteyksillä, webinaareina. Jo vuoden ajalta meillä on hyviä kokemuksia ja olemme saaneet hyvää palautetta näistä etäyhteyksin järjestetyistä tapahtumista. Toki näillä ei korvata kasvokkain kohtaamisia. Ja ei siis huolta, jos et ole aiemmin osallistunut nettitapahtumiin, me autamme sinua.
Välitämme aktiivisesti tietoa elintarvikealan tapahtumista ja ajankohtaista asioista mm. uutiskirjeillä, nettisivuilla, some -kanavien kautta, henkilökohtaisesti viestien
Meidän mielestä Kaakkois-Suomen elintarvikealalla on paljon ajankohtaisia teemoja, kuten mm.
* tuotekehityksen uudet suunnat, erilaistaminen, elintarvikkeen laatu ja turvallisuus, pakkaukset, teknologiset ratkaisut/ uudet teknologiat, kestävä kehitys/vastuullisuus, luomu, ilmastoystävällinen ruoka, markkinointi ja viestintä, visuaalisuus, kansainvälistyminen, artesaaniruoka ja Artesaaniruoan SM-kilpailu 2022 Lappeenrannassa, EU:n nimisuojatut elintarvikkeet, Karelia a la carte -merkki tulee myös Etelä-Karjalaan, erikoisruokavaliot, reseptiikka, terveelliset elintarvikkeet ja ravitsemus, julkiset hankinnat, rahoitusmahdollisuudet elintarvikealan pk-yrityksille, talouden hallinta ja yritystoiminnan kannattavuus, kuluttajien ostokäyttäytyminen ja trendit, elintarvikealan tutkimus ja sen hyödyntäminen yrityksen kehittämisessä, elintarvikealan lainsäädäntö
Oliko näistä joku teema kiinnostava ja yrityksellesi ajankohtainen kehittämiskohde?
Kerro meille alla olevan lomakkeen välityksellä, mitkä aiheet sinua kiinnostavat, niin me järjestämme vaikkapa työpajan tällä teemalla.
Me haluamme ja meille on tärkeää, että Kaakkois-Suomen elintarvike- ja ruoka-alan yritykset menestyvät, ovat rohkeita kokeilijoita, onnistuvat valinnoissaan ja päätöksenteossa sekä ovat vahvoja alansa osaajia.
Hankkeen yhteyshenkilö:
Tuula Repo p. 040 5880958 tuula.repo[at]proagria.fi
Jenni Kunnaala p. 040 528 8610 jenni.kunnaala[at]maajakotitalousnaiset.fi
Hankkeen toteutusaika 1.11.2020-31.12.2023
Hankkeen rahoittaja: Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto, Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Seminaarien materiaalit
Julkaisemme täällä pidettyjen seminaarien materiaalit
21.04.2022 Pakkausmerkinnät viestii laadusta
Pakkausmerkinnät viestii laadusta - Sanna Lento-Kemppi, Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset
Pakolliset pakkausmerkinnät – mitä pitää kertoa elintarvikkeesta - Tuulikki Lehto, ylitarkastaja, Ruokavirasto
Käytännön kokemuksia pakkausmerkintöjen valvonnasta - Johanna Laitinen, terveystarkastaja, Lappeenrannan seudun ympäristötoimi
Elintarvikkeen markkinointiin liittyvä viestintä, terveysväittämät – mitä saa sanoa ja mitä ei - Marjo Misikangas, ylitarkastaja, Ruokavirasto
Kontaktimateriaalit – hyvä tietää elintarvikkeen pakkausmateriaaleista, kääreistä - Merja Virtanen, ylitarkastaja, Ruokavirasto
21.10.2021 Rahoitusinfo - ajankohtaista asiaa rahoituksista elintarvikealan yrittäjille ja maaseutuyrittäjille
Maaseuturahaston yritystuet, investointituet ja elpymisvarat Eija Harju, asiantuntija, Kaakkois-Suomen ELY-keskus
11.10.2021 Laadukas lihaketju Kaakkois-Suomessa liha-alan yrittäjille ja lihan tilamyyjille
Lihaketjun toimivuus ja tilamyynti maatilan yhteydessä -Marjatta Rahkio, osastonjohtaja, Ruokaviraston elintarviketurvallisuusosasto
Liha REM Oy osana laadukasta lihaketjua - Tero Turkia, yrittäjä, Liha Rem Oy, Iitti
Kuluttajan näkökulmia - Sanna Lento-Kemppi, yritysasiantuntija, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus/ProAgria Etelä-Suomi ry
6.10.2021 Erityisruokavaliot haltuun yrittäjille
17.9.2021 Koronatukirahoitus info elintarvike- ja ruoka-alan yrityksille
Koronatukirahoitus info - Juha-Pekka Ryynänen, ProAgria Etelä-Suomi ry
10.6.2021 Osta tilalta! -päivä on nyt "Lähiruokapäivä" - infotilaisuus yrittäjille
Lähiruokapäivä esitys Heidi Kohtala
20.5.2021 Luonnontuotteiden mahdollisuudet elintarvikealla
11.5.2021 Koronatukirahoitus -info elintarvike- ja ruoka-alan yrityksille
Kustannustuki ja sulkemiskorvaus - Anne Leppänen, Valtiokonttori
Maaseudun yritysten ja maatalouden alkutuotannon yritysten väliaikainen tuki, Kaakkois-Suomen ELY-keskus
16.4.2021 Miten erilaistan tuotteeni - miten erotun isosta joukosta, merkillä näkyvyyttä
Artesaaniruoka - pienen yrityksen keino profiloitua - Sanna Lento-Kemppi, yritysasiantuntija, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus/ProAgria Etelä-Suomi ry
EU:n nimisuoja vahvistaa elintarvikkeen profiilia aitona ja laadukkaana tuotteena -Sanna Lento-Kemppi, yritysasiantuntija, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus/ProAgria Etelä-Suomi ry
Karelia a la carte -verkosto nyt myös Etelä-Karjalassa - Johanna Rinnekari, yritysasiantuntija, Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus/ProAgria Itä-Suomi ry
Geofood Saimaa Geoparkissa - miten pääsee mukaan -Heli Rautanen, toiminnanjohtaja, Saimaa Geopark ry
11.3.2021 Uudet askeleet elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa aloitusseminaari
Muuttuva ruokajärjestelmä Kirsi Viljanen
Ruoka-alan näkymiä ja yhteistyön eväitä - Päivi Töyli, Turun yliopiston Brahea-keskus
Energinen elintarvikeala - Leena Hyrylä, Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Järki Särki yritystarina onnistumisista ja oppimisesta - Marja Komppa, Järki Särki Oy
Erikoistu ja menesty - Honeyfactoryn tarina - Antti Auranen. Ura-Aura Oy
Tarjolla apuja elintarvikealan yrittäjille - Sanna Lento-Kemppi ja Tuula Repo
Tapahtumat
Uudet askeleet elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa -hanke järjestää mm. teemapäiviä, seminaareja ja opintomatkoja ajankohtaisista aiheista. Tapahtumia järjestetään koko hankekauden ajan, joten seuraathan aktiivisesti MKN nettisivujen tapahtumakalenteria ja Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Facebook -päivityksiä sekä Yrittäjä - onnistumme yhdessä Facebook -päivityksiä
TULEVAT TAPAHTUMAT
Merkeillä nostetta ruokatuotteille ja -palveluille -webinaari ti 11.04.2023 klo 13:00-16:00
Tule kuulemaan elintarvikkeiden nimisuojauksesta ja sekä muista alkuperää tai valmistustapaa esille tuovista merkeistä elintarvikkeissa sekä ruokapalveluissa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täällä.
Tule mukaan koko päivän kestävään ruokatyöpajaan, johon valmentamaan ja ohjaamaan tulee Suomen Kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja, keittiömestari Katja Tuomainen – rautainen ruoka-alan ammattilainen.
Työpaja on suunnattu ruokapalvelualan yrittäjille, joiden toimintaa voi olla mm. juhlapalvelu, tilausravintola, kahvila ja/tai lounasravintola ja toimit joko maaseudulla tai taajamassa. Kaipaat uusia ideoita tulevaan kauteen ja haluat kehittää ruokapalveluyritystäsi eteenpäin. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täällä.
Uutiskirjeet
Julkaisemme täällä hankkeen uutiskirjeet.
1-2023 Ajankohtaista elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa 17.2.2023
7-2022 Ajankohtaista elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa 15.9.2022
6-2022 Ajankohtaista elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa 11.8.2022
5-2022 Ajankohtaista elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa 22.6.2022
4-2022 Ajankohtaista elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa 19.4.2022
3-2022 Ajankohtaista elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa 8.4.2022
2-2022 Ajankohtaista elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa 18.2.2022
1-2022 Ajankohtaista elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa 11.1.2022
8-2021 Ajankohtaista elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa 9.11.2021
7-2021 Ajankohtaista elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa 12.10.2021
6-2021 Ajankohtaista elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa 9.9.2021
5-2021 Ajankohtaista elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa 20.8.2021
4-2021 Ajankohtaista elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa 1.7.2021
3-2021 Ajankohtaista elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa 3.6.2021
2-2021 Ajankohtaista elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa 6.4.2021
1-2021 Ajankohtaista elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa 19.2.2021