Uudet askeleet elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa

MKN Etelä-Suomi

Yrityshankkeet· Ruokahankkeet

Kaakkois-Suomen elintarvike- ja ruoka-alan yrittäjyyden ja osaamisen kehittäminen, tiedotus ajankohtaisista asioista

Wp 20161022 08 20 09 pro

Tervetuloa mukaan Kaakkois-Suomen elintarvikealan yrittäjä - toimit maaseudulla tai taajamassa, olet pieni tai keskisuuri yrityksenä, olet siirtymässä alkutuotannosta suoramyyntiin ja jatkojalostukseen tai tuotteesi ovat pidemmälle jatkojalostettuja

Tarjoamme sinulle seminaareja, työpajoja, opintomatkoja - järjestelyissämme otamme huomioon poikkeustilanteesta johtuvat rajoitukset ja ohjeistukset. Vuoden 2021 alkupuoliskolla tapahtumat ja toiminta järjestetään pääsääntöisesti etäyhteyksillä, webinaareina. Jo vuoden ajalta meillä on hyviä kokemuksia ja olemme saaneet hyvää palautetta näistä etäyhteyksin järjestetyistä tapahtumista. Toki näillä ei korvata kasvokkain kohtaamisia. Ja ei siis huolta, jos et ole aiemmin osallistunut nettitapahtumiin, me autamme sinua.

Välitämme aktiivisesti tietoa elintarvikealan tapahtumista ja ajankohtaista asioista mm. uutiskirjeillä, nettisivuilla, some -kanavien kautta, henkilökohtaisesti viestien

Meidän mielestä Kaakkois-Suomen elintarvikealalla on paljon ajankohtaisia teemoja, kuten mm.
* tuotekehityksen uudet suunnat, erilaistaminen, elintarvikkeen laatu ja turvallisuus, pakkaukset, teknologiset ratkaisut/ uudet teknologiat, kestävä kehitys/vastuullisuus, luomu, ilmastoystävällinen ruoka, markkinointi ja viestintä, visuaalisuus, kansainvälistyminen, artesaaniruoka ja Artesaaniruoan SM-kilpailu 2022 Lappeenrannassa, EU:n nimisuojatut elintarvikkeet, Karelia a la carte -merkki tulee myös Etelä-Karjalaan, erikoisruokavaliot, reseptiikka, terveelliset elintarvikkeet ja ravitsemus, julkiset hankinnat, rahoitusmahdollisuudet elintarvikealan pk-yrityksille, talouden hallinta ja yritystoiminnan kannattavuus, kuluttajien ostokäyttäytyminen ja trendit, elintarvikealan tutkimus ja sen hyödyntäminen yrityksen kehittämisessä, elintarvikealan lainsäädäntö

Oliko näistä joku teema kiinnostava ja yrityksellesi ajankohtainen kehittämiskohde?
Kerro meille alla olevan lomakkeen välityksellä, mitkä aiheet sinua kiinnostavat, niin me järjestämme vaikkapa työpajan tällä teemalla.

Me haluamme ja meille on tärkeää, että Kaakkois-Suomen elintarvike- ja ruoka-alan yritykset menestyvät, ovat rohkeita kokeilijoita, onnistuvat valinnoissaan ja päätöksenteossa sekä ovat vahvoja alansa osaajia.

Hankkeen yhteyshenkilö:
Tuula Repo p. 040 5880958 tuula.repo[at]proagria.fi
Jenni Kunnaala p. 040 528 8610 jenni.kunnaala[at]maajakotitalousnaiset.fi

Hankkeen toteutusaika 1.11.2020-31.12.2023
Hankkeen rahoittaja: Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto, Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Seminaarien materiaalit

Julkaisemme täällä pidettyjen seminaarien materiaalit

21.04.2022 Pakkausmerkinnät viestii laadusta

Pakkausmerkinnät viestii laadusta - Sanna Lento-Kemppi, Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset

Pakolliset pakkausmerkinnät – mitä pitää kertoa elintarvikkeesta - Tuulikki Lehto, ylitarkastaja, Ruokavirasto

Käytännön kokemuksia pakkausmerkintöjen valvonnasta - Johanna Laitinen, terveystarkastaja, Lappeenrannan seudun ympäristötoimi

Elintarvikkeen markkinointiin liittyvä viestintä, terveysväittämät – mitä saa sanoa ja mitä ei - Marjo Misikangas, ylitarkastaja, Ruokavirasto

Kontaktimateriaalit – hyvä tietää elintarvikkeen pakkausmateriaaleista, kääreistä - Merja Virtanen, ylitarkastaja, Ruokavirasto

21.10.2021 Rahoitusinfo - ajankohtaista asiaa rahoituksista elintarvikealan yrittäjille ja maaseutuyrittäjille

Maaseuturahaston yritystuet, investointituet ja elpymisvarat Eija Harju, asiantuntija, Kaakkois-Suomen ELY-keskus

11.10.2021 Laadukas lihaketju Kaakkois-Suomessa liha-alan yrittäjille ja lihan tilamyyjille

Lihaketjun toimivuus ja tilamyynti maatilan yhteydessä -Marjatta Rahkio, osastonjohtaja, Ruokaviraston elintarviketurvallisuusosasto
Liha REM Oy osana laadukasta lihaketjua - Tero Turkia, yrittäjä, Liha Rem Oy, Iitti
Kuluttajan näkökulmia - Sanna Lento-Kemppi, yritysasiantuntija, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus/ProAgria Etelä-Suomi ry

6.10.2021 Erityisruokavaliot haltuun yrittäjille

Erityisruokavaliot Ruoka-asiantuntijat Hannele Veteli ja Satu Nokkonen, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus

17.9.2021 Koronatukirahoitus info elintarvike- ja ruoka-alan yrityksille

Koronatukirahoitus info - Juha-Pekka Ryynänen, ProAgria Etelä-Suomi ry

10.6.2021 Osta tilalta! -päivä on nyt "Lähiruokapäivä" - infotilaisuus yrittäjille

Lähiruokapäivä esitys Heidi Kohtala

20.5.2021 Luonnontuotteiden mahdollisuudet elintarvikealla

Ajankohtaista luonnontuotealalla -Anu Tossavainen, Arktiset Aromit
Luonnonkasvit elintarvikkeena -uuselintarvikeasetus ja luonnonkasvit - Anna Mizrahi, Ruokavirasto
Luontoemo ja Päijätär -luonnontuotteita Päijät-Hämeestä -Pauliina Silva, Luontoemo
Luonnontuotteiden mahdollisuudet - Saska Tuomasjukka, Lapia Maria

11.5.2021 Koronatukirahoitus -info elintarvike- ja ruoka-alan yrityksille

Kustannustuki ja sulkemiskorvaus - Anne Leppänen, Valtiokonttori
Maaseudun yritysten ja maatalouden alkutuotannon yritysten väliaikainen tuki, Kaakkois-Suomen ELY-keskus

16.4.2021 Miten erilaistan tuotteeni - miten erotun isosta joukosta, merkillä näkyvyyttä

Artesaaniruoka - pienen yrityksen keino profiloitua - Sanna Lento-Kemppi, yritysasiantuntija, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus/ProAgria Etelä-Suomi ry
EU:n nimisuoja vahvistaa elintarvikkeen profiilia aitona ja laadukkaana tuotteena -Sanna Lento-Kemppi, yritysasiantuntija, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus/ProAgria Etelä-Suomi ry

Karelia a la carte -verkosto nyt myös Etelä-Karjalassa - Johanna Rinnekari, yritysasiantuntija, Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus/ProAgria Itä-Suomi ry
Geofood Saimaa Geoparkissa - miten pääsee mukaan -Heli Rautanen, toiminnanjohtaja, Saimaa Geopark ry

11.3.2021 Uudet askeleet elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa aloitusseminaari

Muuttuva ruokajärjestelmä Kirsi Viljanen
Ruoka-alan näkymiä ja yhteistyön eväitä - Päivi Töyli, Turun yliopiston Brahea-keskus
Energinen elintarvikeala - Leena Hyrylä, Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Järki Särki yritystarina onnistumisista ja oppimisesta - Marja Komppa, Järki Särki Oy
Erikoistu ja menesty - Honeyfactoryn tarina - Antti Auranen. Ura-Aura Oy
Tarjolla apuja elintarvikealan yrittäjille - Sanna Lento-Kemppi ja Tuula Repo

Tapahtumat

Uudet askeleet elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa -hanke järjestää mm. teemapäiviä, seminaareja ja opintomatkoja ajankohtaisista aiheista. Tapahtumia järjestetään koko hankekauden ajan, joten seuraathan aktiivisesti MKN nettisivujen tapahtumakalenteria ja Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Facebook -päivityksiä sekä Yrittäjä - onnistumme yhdessä Facebook -päivityksiä

TULEVAT TAPAHTUMAT

Merkeillä nostetta ruokatuotteille ja -palveluille -webinaari ti 11.04.2023 klo 13:00-16:00

Tule kuulemaan elintarvikkeiden nimisuojauksesta ja sekä muista alkuperää tai valmistustapaa esille tuovista merkeistä elintarvikkeissa sekä ruokapalveluissa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täällä.

Ruokatyöpaja to 20.4.23 klo 8.30-16.00 Tuhannen Tarinan Talossa Kannuskoskella

Tule mukaan koko päivän kestävään ruokatyöpajaan, johon valmentamaan ja ohjaamaan tulee Suomen Kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja, keittiömestari Katja Tuomainen – rautainen ruoka-alan ammattilainen.

Työpaja on suunnattu ruokapalvelualan yrittäjille, joiden toimintaa voi olla mm. juhlapalvelu, tilausravintola, kahvila ja/tai lounasravintola ja toimit joko maaseudulla tai taajamassa. Kaipaat uusia ideoita tulevaan kauteen ja haluat kehittää ruokapalveluyritystäsi eteenpäin. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täällä.