Maiseman muutoksessa mukana - valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden monet mahdollisuudet 2021-2023

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry

Maisemahankkeet

Maisemakuvaushanke

Kuva: Martina Motzbäuchel

Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet ovat kulttuuriympäristömme helmiä. Niillä viljellään, asutaan ja rakennetaan. Usein juuri pitkään jatkunut maatalous on alueen maiseman arvojen säilymisen perusta. Rikasta kulttuuriympäristöä myös hyödynnetään yritystoiminnassa.

Vuosien 2021 ja 2022 on toisintokuvattu 49 maisemakuvaa Suomen valtakunnallisesti arvokkailta maisema-alueilta Etelä-Suomesta Lappiin. Vuonna 2023 tullaan vielä kuvaamaan toisintokuvapareja 20 kansallismaisemasta Ahvenmaalta Lappiin. 

Tuomarikylän kartano
Tuomarikylän kartano, Kari Hakli 1970, Helsingin kaupunginmuseo  

Valokuvien avulla voidaan nähdä minkälaisia muutoksia kohteissa tapahtuu vuosien varrella. Kuvausten tuloksia voi seurata mm. maajakotitalousnaiset sekä Kylään maisemaan -somesivustoilla sekä artikkeleina tällä maajakotitalousnaiset.fi/maisemanmuutos -hankesivulla. Osa kohteista on esillä Maaseudun Tulevaisuuden, Koti ja maaseutu-lehden sekä Viherympäristö-lehden juttusarjoissa.

Maastokuvauksista vastasi siuntiolainen, suomalaisen kulttuurimaiseman muutoksen kuvauksen ammattilainen, valokuvaaja Martina Motzbäuchel.

Hankkeet rahoittaa ympäristöministeriö.

Seuraa meitä: www.maajakotitalousnaiset.fi/maisemanmuutos
FB: Kylään maisemaan
#maisemanmuutos #arvokkaat_maisema_alueet

Lisätietoa:
Leena Lahdenvesi-Korhonen
maiseman- ja luonnonhoidon kehitysjohtaja
MKN maisemapalvelut, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry