Maajussin eväät

MKN Etelä-Suomi

Löydä oma tapasi syödä terveellisesti

Mustat kadet

Hyvä ravitsemus on ihmisen hyvinvoinnin kannalta merkittävä asia. Tutkimusnäytön pohjalta laaditut suomalaiset ravitsemussuositukset ohjaavat terveyttä edistävän ruokavalion noudattamiseen. Ruokailutottumusten korjaaminen suositusten mukaisesti ehkäisee sairastumista muun muassa tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä muistisairauksiin. Näiden kansantautien riskitekijät ovat monilta osin samat, epäterveellinen ruokavalio, vähäinen liikunta, tupakointi, runsas alkoholin käyttö ja lihavuus. Suomalaisista yli 30-vuotiaista miehistä 72% on ylipainoisia ja useimpien osalta juurikin ruokailutottumusten muuttaminen olisi hyvä tapa edistää terveyttä. Ravitsemuksen huomioiminen korostuu etenkin töissä, joissa säännöllisen ruokavalion noudattaminen on haastavaa. Ravitsemussuositusten käytännön ratkaisut voidaan räätälöidä siten, että jokaiselle löytyy oma tapa syödä terveellisesti.

Maajussin eväät -pienryhmään osallistuvat saavat tietoa omasta terveydentilastaan HAMK:n terveydenhoitajaopiskelijoiden ottamien labrakokeiden muodossa. Pienryhmässä kiinnitetään huomiota mitä syödään ja milloin syödään sekä mietitään mitä kannattaisi syödä. Ryhmässä harjoitellaan säännöllisen ruokarytmin toteuttamista ja tehdään yhdessä ruokaa. Myöskään työergonomian ja -hyvinvoinnin sekä liikunnan ja unen merkitystä ei unohdeta.

Tälle sivulle lisätään materiaalia Maajussin eväät -pienryhmän toteutuksen mukaan 17.2. alkaen. Tuotettavan materiaalin avulla kuka tahansa voi tehdä omaa hyvinvointia edistäviä muutoksia sekä ruokavalioon että työhyvinvointiin. Pienryhmän toteuttamisen sekä miesten ravitsemuksen edistämistä tukevan materiaalin tuottamisen rahoittaa Maataloustuottajain Etelä-Hämeen säätiö. Toteutuksessa mukana myös: MTK, MELA, HAMK, ProAgria Etelä-Suomi

Lisätietoa:
Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
Satu Nokkonen p. 040 574 9337 satu.nokkonen@maajakotitalousnaiset.fi