KUITUHAMPUN TUOTANTOKETJUN KÄYNNISTÄMINEN KAINUUSSA JA POHJOIS-SAVOSSA

MKN Itä-Suomi

Hamppukuitu voi olla varteenotettava ja ympäristöystävällinen vaihtoehto muoville ja puuvillalle. Hanke on päättynyt 30.10.2020.

Kuituhamppu

Hamppukuitu voi nykytietämyksen mukaan olla varteenotettava ja ympäristöystävällinen vaihtoehto muoville ja puuvillalle. Hamppu on yksi vanhimmista viljelykasveista Suomessakin, mutta sen viljelyn ovat syrjäyttäneet uudet raaka-aineet, helpommin työstettävät materiaalit ja tehokkaammat tuotantomenetelmät. Elinkaariajattelu ja ympäristövastuullisuus ovat herättäneet kiinnostuksen uudelleen hamppukuidun käytön kehittämiseen. Hamppu on erinomainen kasvi hiilen sidonnassa maaperään runsaan lehtimassan ja pitkän juuristonsa ansiosta. Kuitusadon sitoma hiili puolestaan sitoutuu lopputuotteeseen sen elinkaaren ajaksi. Hamppukasvusto parantaa maan pieneliötoimintaa, tukahduttaa rikkakasveja ja kuohkeuttaa maata parantaen seuraavien kasvien satoja.

Hankkeessa perustetaan viljelystä kiinnostuneita varten pilottiviljelmät, järjestetään pellonpiennarpäivät, lasketaan tuotantokustannukset sekä rakennetaan tuotantosopimusmalli tukkuostajan ja viljelijöiden välille. Hankealue on Kainuu ja Pohjois-Savo ja toteutusaika päättyy 31.10.2020.

Hankkeen hakija ja hallinnoija on Luonnonvarakeskus ja muina toteuttajina ProAgria Kainuu ja ProAgria Pohjois-Savo, jotka ovat jatkossa osa ProAgria Itä-Suomea.

Videotuotanto: Kuituhampun kevätkorjuu

Lisätietoja: Kalle Hoppula tutkija, kalle.hoppula@luke.fi, 029 5326141
Maarit Partanen maatilayritysasiantuntija, maarit.partanen@proagria.fi, 0400 282092
Marjatta Räsänen yritysasiantuntija, marjatta.rasanen@proagria.fi, 0400 124897