Eväitä terveelliseen ja ympäristöä huomioivaan elämään – toimintamalli ja työkaluja Harrastamisen Suomen mallin kokkikerhoille

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry

Ruokahankkeet

Erilaiset ruokakurssit ovat hyvä tapa ohjata lapsia ja nuoria terveellisempien ja kestävän kehityksen kannalta parempien ruokavalintojen pariin. Harrastamisen Suomen mallin kokkikerhoissa on mahdollisuus opettaa lapsille esimerkiksi ravitsemuksellisesti parempia ruoka- ja välipalavaihtoehtoja sekä kertoa kokkailun lomassa mm. terveellisestä ruokavaliosta lapsia innostavalla tavalla. Lasten kautta tietoa siirtyy myös koteihin vaikuttaen koko perheen ruokavalintoihin. Mutta ohjaajat tarvitsevat tähän työkaluja: Erilaisia kurssimateriaaleja ruokaohjeineen, taustatietoa ravitsemusasioista sekä pedagogisia vinkkejä.

HSM logo vaaka sininen

Valtakunnallisen hankkeen päätavoite on Harrastamisen Suomen mallin kokkikerho-ohjaajien pedagogisen ja muun osaamisen lisääminen. Hankkeen tuotoksilla edistetään myös lasten ja nuorten harrastustoiveiden toteuttamista kunnissa, kun hankkeen tulostettavat materiaalit ovat kaikkien halukkaiden saatavilla.

Hankekumppaninamme on ruotsinkielinen Ungmartha rf. Yhteistyön avulla materiaalit ovat heti myös ruotsinkielisiä.

Hankkeessa tuotamme kokkikerhojen ohjaajille valmiita työkaluja erilaisten 3.-6. luokkalaisten lasten kokkikurssien pitoon. Työkaluissa on valmiita tuntisuunnitelmia ja kerhoihin sopivaa reseptiikkaa. Tuntien aiheena voi olla, mitä on lähiruoka, tutustumista kausikasviksiin maistellen ja niistä ruokaa valmistaen sekä millainen on esimerkiksi viljan reitti pellolta pöytään ja valmistaa erilaisista viljoista välipaloja jne. Työkaluissa otetaan huomioon myös, ettei kerhoja ole aina mahdollisuus pitää keittiötiloissa, jolloin esimerkiksi lieden ja kylmävarastojen puuttuminen hankaloittavat kokkaamista.

Työkaluissa annetaan myös vinkkejä ja ohjeita mm. mitä pitää ottaa huomioon erilaisissa ruokavalioissa tai ruoka-aineallergioissa, miten kohdataan erilaisia lapsia ja kerhossa syntyviä tilanteita. Tai, että painosta puhumisen sijaan kannattaa puhua terveydestä, hyvästä olosta, ruokailosta ja sen vaikutuksesta jaksamiseen.


Päätoteuttaja      Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry, hankekumppanina Ungmartha rf.

Pilotoinnit           MKN Keski-Pohjanmaa, MKN Keski-Suomi ja MKN Länsi-Suomi

Hanketta rahoittaa opetus ja kulttuuriministeriö

Lue lisää Harrastamisen Suomen mallista