Miksi hygieniapassi kuuluu myös kylätapahtumiin ja leireille?
Kesätapahtumissa, kyläjuhlilla, leireillä ja retkillä yhteinen ruokahetki on usein päivän kohokohta mutta tiesitkö, että samalla kannamme vastuuta myös toisten terveydestä?

Kesätapahtumat, talkoovoimin järjestetyt kyläjuhlat, leirit ja retkieväät ovat osa suomalaista elävää kyläkulttuuria. Näissä tilaisuuksissa yhteinen ruokahetki on usein päivän kohokohta mutta tiesitkö, että samalla kannamme vastuuta myös toisten terveydestä?
Kun tarjolla on helposti pilaantuvia elintarvikkeita, kuten maitoa, lihaa, kalaa tai valmiita ruokia ei hygieniaosaaminen ole vain hyvä lisä, vaan välttämättömyys.
"Kuvitellaan kesäpäivän lettukestit, joissa joku on juuri pilkkonut mansikat valmiiksi tarjoilua varten. Mutta pilkkoiko hän ne samassa leikkuulaudassa, jolla aiemmin käsiteltiin raakaa kananmunaa taikinaa varten? Pieneltä tuntuvat yksityiskohdat voivat olla avain ruokamyrkytyksen estämiseen."
Hygieniapassi, miksi se on tärkeä myös vapaaehtoiselle?
Hygieniapassi on virallinen osoitus siitä, että henkilö tuntee elintarviketurvallisuuden perusasiat. Vaikka laki edellyttää passia ammattimaisessa elintarviketyössä, kylätapahtumissa ja leireilläkin tulisi tavoitella samaa osaamisen tasoa. Etenkin, jos valmistetaan tai tarjoillaan helposti pilaantuvia ruokia tai käsitellään niitä ilman kuumennusta (esim. voileivät tai salaatit).
Ruokavirasto linjaa, että myös tilapäisessä elintarviketoiminnassa – kuten festareilla, leireillä ja myyjäisissä – on noudatettava hyvää hygieniaa ja varmistettava ruoan turvallisuus. Tässä hygieniaosaaminen ja hygieniapassi ovat merkittävä apu.
Mihin tapahtumissa tulee kiinnittää erityisesti huomiota?
Käsihygienia: Käsienpesupisteiden järjestäminen, suojakäsineiden käyttö oikein ja se, ettei tule töihin sairaana, ovat perustekijöitä ruokaturvallisuuden varmistamisessa.
Lämpötilojen hallinta: Ruoat tulee säilyttää joko alle +6 °C tai yli +60 °C. Näiden väliin jäävä lämpötila on vaaravyöhyke, jossa mikrobit lisääntyvät nopeasti. Esimerkiksi salaatit, maito ja kypsennetty liha eivät saa jäädä pitkäksi aikaa pöydälle.
Ristisaastumisen ehkäisy: Raaka-aineiden, kuten kanan ja kasvisten, käsittelyyn tulee käyttää eri leikkuulautoja ja työvälineitä. Tarjoilussa hyödynnetään ottimia – ei sormia.
Astiahuolto ja siivous: Elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevien pintojen ja välineiden puhtaus tulee varmistaa säännöllisesti. Suunnitelmallinen puhtaanapito ja siivousvälineiden värikoodaus ovat arjen HACCP:ia.
Omavalvonta kevyesti: Vaikka pienessä tapahtumassa ei laadita virallista omavalvontasuunnitelmaa, on hyvä nimetä vastuuhenkilö, joka seuraa lämpötiloja ja huolehtii hygieniasta.
Hygieniaosaaminen on yhteinen asia
Kun talkoolainen ymmärtää miksi kädet pestään, miksi kananlihaa ei leikata samassa paikassa kuin leipää, tai miksi ruokia ei saa tarjoilla uudelleen niin paranee sekä ruoan turvallisuus että kävijöiden kokemus.
Hygieniapassi on pieni teko, jolla on suuri vaikutus. Se tuo varmuutta, suojaa kyläjuhlan järjestäjää ja ennen kaikkea huolehtii osallistujien terveydestä.
Otetaan siis hygieniaosaaminen osaksi myös kyläelämää – sillä puhdas ruoka on kaikkien etu.
Kun kylätapahtuma tunnetaan myös hyvästä ja turvallisesta ruoasta, ihmiset palaavat mielellään uudelleen. Se lisää kylän tunnettuutta ja vahvistaa yhteisön hyvää mainetta.
"Seuraavan kerran, kun suunnittelet kylätapahtuman ruokahetkeä, pysähdy hetkeksi miettimään: kuka huolehtii hygieniasta? Pienillä teoilla varmistamme, että kaikilla on hyvä ja turvallinen olo, lautasen ääressä ja sen takana."
Kutsu hygieniakoulutus omaan kylääsi!
Kylä haltuun -hanke tarjoaa mahdollisuuden järjestää hygieniakoulutuksen ja hygieniapassitestin omalla kylälläsi. Koulutus on suunniteltu erityisesti kylätapahtumien, leirien ja yhdistystoiminnan tarpeisiin – helposti lähestyttävästi, arkisesti ja käytännönläheisesti.
Koulutuksen päätteeksi on mahdollista suorittaa virallinen hygieniapassi, joka tuo varmuutta ja selkeää osaamista kaikkiin ruoanvalmistustehtäviin. Tavoitteena ei ole byrokratia vaan sujuva, turvallinen ja iloinen ruokailuhetki yhteisöllisissä tapahtumissa.
Ota yhteyttä ja pyydä Kylä haltuun -tiimiä vieraaksi. Koulutus järjestyy vaikka oman kylätalon kahvipöydän äärellä!
