Opintomatkakokemuksia Tallinnasta

3 min lukuaika

Me maa- ja kotitalousnaiset

Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset järjestivät opinto- ja virkistysmatkan Tallinnaan 25.-27.11.2022. Meitä oli mukana 30 henkilön ryhmä eri puolilta maakuntaa.

Tallinnan joulutorin joulukuusi

Ryhmämme majoittautui Hotelli Rixwell Viru Squaressa (entinen hotelli Wana Viru). Hotelli sijaitsi Tallinnan keskiaikaisen kaupunginmuurin vieressä 240 metrin päässä Vanhankaupungin aukiolta. Hotellihuoneissa oli hyvin klassinen sisustus ja lämminsävyiset puukalusteet. Hotellilta oli lyhyt kävelymatka Viru Keskukseen, Pyhän Johanneksen kirkolle ja Vapauden aukiolle sekä Raatihuoneen torille.

Ryhmämme vieraili omatoimisesti Joulumarkkinoilla. Tulopäivänä väkeä olikin runsaasti liikkeellä, koska illalla oli Raatihuoneen kuusen valojen sytytys ja juhlalavalla oli monenlaista ohjelmaa. Torilla oli paljon glögipisteitä, joista sai terästettyä sekä alkoholitonta kuumaa juomaa. Lisäksi alueella oli käsityömyyjiä ja lapsille karuselleja sekä hevosajelua koko perheelle.

Ryhmämme ohjelmassa oli maininta, että illallinen tarjoillaan hotellilla. Meille olikin melkoinen yllätys, kun illallinen ei ollutkaan majoitushotellissamme vaan noin 400 metrin päässä toisessa hotellissa. Siirtyminen toiseen paikkaan onnistui kävellen. Illallinen aterioineen oli hyvä ja maistuva. Asiakaspalvelu ontui ja oli paikoitellen jopa epäkohteliastakin. Ehkä se johtui siitä, että tarjoilijat eivät osanneet englantia emmekä me heidän kieltään. Totesimme, että Suomessa emme ole törmänneet vastaavaan asiakaspalveluun. Annokset olivat kauniita ja maistuvia.

Kauniisti aseteltu ruoka-annos
Ruoka-annos

Tallinnan kasvitieteellinen puutarha

Tutustuimme oppaan johdolla Piritan alueeseen, jossa näimme mm. Tallinnan televisiotornin ja Tallinnan purjehdusurheilukeskuksen, joka on rakennettu Moskovan 1980 kesäolympialaisia varten. Sen jälkeen saavuimme Botaniikkitarhaan, jossa meille oli varattu opastettu kierros.

Botaniikkitarha on Viron kasvitieteellinen puutarha, joka sijaitsee vain 10 kilometrin päässä Tallinnan keskustasta. Sieltä löytyivät niin ulkomaiset harvinaisuudet kuin tutut virolaiset kasvit. Usean tuhannen kasvilajin joukosta pääsimme tutustumaan tropiikin kasveihin ja kahvi- sekä teeaiheisiin. Mielenkiintoista oli kuulla palmujen erilaisista käyttöominaisuuksista ja niiden hyvin erilaisista kasvupaikoista. Meitä opasti puutarhan oma opas, joka tunsi kasvit hyvin perusteellisesti ja asiantuntevasti.

Tallinnan kasvitieteellinen puutarha

Näimme tietysti myös kahvi- ja teepensaita eri maista sekä tuttuja hedelmäpuita kuten banaani, papaija, mango ja kookos.

Erikoisin kasvi oli lihansyöjäpuu. Puussa oli pusseja, joissa oli houkutteleva tuoksu hyönteisille, jonne ne menivät ja jäivätkin. Puu käytti eläinten proteiinin hyödykseen.

Lihansyöjäkasvi

Saimme myös tutustua mielenkiintoiseen kaktustarhaan, jossa löytyi hyvin isokokoisia ja erilaisia kaktuksia. esillä oli paljon meille tuttuja viherkasveja, mutta vain jättikokoisina. Koko kasvitieteellisen puutarhan alueelta löytyy yli 8000 lajia ja lajiketta.

Isoja kaktuksia

Ohjelman muutos ex tempore

Totesimme viimeisenä vierailupäivänä, että ohjelmaamme merkattu kangaskauppa on sunnuntaina kiinni. Etsimme itse kangaskaupan, joka oli myös sunnuntaina auki ja ajoimme sinne. Vierailimme hieman pienemmässä kangaskaupasta Kanga Dzunglissa. Paikassa oli paljon erilaisia kankaita ja ompeluun sekä askarteluun liittyviä välineitä. Tavaraa löytyi sekä metri- että kilohinnalla. Kankaita ja materiaaleja oli paljon ja laidasta laitaan.

Lopuksi vietimme mukavan tutustumisretken uudella Balti Jaama Turg torilla. Tori on rakennettu entisen kalatorin paikalle. Tori oli kolmessa kerroksessa. Alakerrassa oli ruokakauppoja hyvin monipuolisine valikoimin. Esimerkiksi liha- ja kalavalikoimaa oli muualtakin kuin Virosta sekä lisäksi erikoiskauppoja. Toisessa kerroksessa oli hedelmä- ja vihannesosasto. Lisäksi löytyi erinomainen ruokakatu, jossa on hyvin edustettuna eri maiden keittiöt sekä monipuolisia kahviloita. Tarjolla oli wrapeja, pizzaa, erilaisia liha- ja kalaruokia, vohveleita, artesaanileipomon tuotteita ja ”minipannukakkuja” makealla ja suolaisella täytteellä. Balti Jaama Turgin ylemmistä kerroksista löytyi design-puoteja, käsityöläismyyjiä, kirpputoreja, vintageliikkeitä sekä antiikkikauppoja.

Balti Jaama Turg - torilla löytyy saman katon alta paljon nähtävää ja ostettavaa sekä herkullisia ravintoloita. Tunnelma oli torilla leppoisa ja kiireetön, vaikka väkeä oli paljon liikkeellä. Ympäristö oli siisti ja etenkin elintarviketuotteiden esillepanoon oli panostettu erityisen paljon.

Uutta oppia matkanjärjestäjille

Opintomatka oli kokonaisuudessaan antoisa, vaikka kaikki ei toteutunut täysin alkuperäisen matkasuunnitelman mukaisesti. Jatkossa osaamme kysyä, onko ruokailut majoitushotellissa vai jossain muussa hotellissa. Myös aukioloaikojen varmistaminen on hyvä keskustella ennen matkaa, etenkin jos jokin vierailu kohdentuu viikonlopulle.

Paljon saimme kävellä ja askelia tuli mukavasti. Vanhan kaupungin kapeille kaduille ei linja-auto mahtunut ja myös tietyöt aiheuttivat haasteita linja-autolla kulkemiselle. Mutta hyvin ryhmämme jaksoi kävellä mukulaisilla, liukkailla ja lumisilla Tallinnan kaduilla.

Pohdimme, että onko asiakaspalvelun laadun heilahteluun syynä koronan myötä syntynyt työvoimapula tai olisiko jokin muu syy? Nuoremmat virolaiset asiakaspalvelussa työskentelevät henkilöt eivät tuntuneet puhuvan suomea, eikä englantiakaan kovin hyvin, joten välillä meinasi syntyä jopa kielimuuri.