Tiemaisema rauhoittaa mielen

2 min lukuaika

Maisema mielessä

Punkaharju matkaajan silmin

Näkymä Punkaharjun maisematieltä, kuva Leena Lahdenvesi-Korhonen

Usein sanotaan, että aito maiseman kokeminen vaatii pysähtymistä. Maiseman läpi kulkeminen antaa kuitenkin aivan uuden ulottuvuuden maisemakokemukselle. Eteenpäin soljuvassa maisemassa on jotakin rauhoittavaa, koki sen sitten jalan, polkupyörän selästä, auton ikkunan takaa tai omalta ruudultaan kotisohvalla tai työpisteen ääressä.

Tietä pitkin maisemaan

Tietä kulkiessa erilaiset maisematilat seuraavat toisiaan saumattomasti ja kaukomaisema muuttuu vähitellen lähimaisemaksi. Laajat siluetit alkavat hahmottua yksityiskohtaisemmin. Metsänreunasta alkavat erottua eri puulajit ja puiden välistä voi nähdä pilkahduksen järveä. Mutkitteleva tie houkuttaa kulkemaan eteenpäin ja astumaan maisemaan.

Tiemaisema antaa ensivaikutelman koko seudusta, joten sen hoitoon tulee kiinnittää erityistä huomiota. Pusikoitunut tienvierus ja umpeenkasvaneet maisemat eivät houkuta pysähtymään ja tutustumaan seutuun paremmin.

Yksi Suomen elämyksellisimpiä maisemateitä on epäilemättä valtakunnallisesti arvokkaana maisemanähtävyytenä ja kansallismaisemana tunnettu Punkaharju. Punkaharjun harjutien historia alkaa jo 1500-luvulta, jolloin harjua pitkin kulki tärkeä liikenneväylä Viipurin linnan ja Olavinlinnan välillä. 1800-luvulla matkailijat ympäri maan saapuivat ihailemaan ainutlaatuisia harjumuodostelmia ja taiteilijat ikuistivat maisemat valokuvin, maalauksin ja runoin kaikkien ihailtaviksi.

Rentoudu maisemassa missä vain

Harjutien modernit kulkijat ovat tallentaneet maisemakokemuksensa muille jaettavaksi siveltimen sijaan kameroillaan slow-tv-henkisiksi maisemavideoiksi. Auton ikkunasta tai polkupyörän selästä kuvatuilla videoilla maisemat soljuvat eteenpäin rauhoittavan musiikin säestykselle. Videoissa välittyy vuodenaikojen ja säätilojen koko kirjo. Niiden kautta kellä tahansa missä ja milloin vain on mahdollisuus päästä kulkemaan harjutietä ja aistimaan sen historiallinen tunnelma.

Kokisinko harjumaiseman aurinkoisena kesäpäivänä moottoripyörän selästä:

https://www.youtube.com/watch?v=pNuU5c1c-AI

Vai ihailisinko syysruskaa lämpimän ilta-auringon valossa auton ikkunasta:

https://www.youtube.com/watch?v=XHpOubbpWNw

Kaikkein lähimmäksi maisemaa pääsee polkupyörän selässä harjun museotiellä:

https://www.youtube.com/watch?v=cxtszX3Aau4&t=260s

Ylen Elävä arkisto tarjoaa mahdollisuuden kokea myös automatka harjutiellä vuonna 1918:

https://www.youtube.com/watch?v=OS5HQxLVmuI

Oman kokemukseni mukaan nämä tiemaisemavideot kilpailevat koukuttavuudessaan kissavideoiden ja rauhoittavuudessaan mindfulness-värityskirjojen kanssa. Kun kesken työpäivän stressi painaa päälle ja aivot käyvät ylikierroksilla, voi ajatukset saada hetkeksi muualle uppoutumalla muutaman kilometrin verran harjutiemaisemiin. Suosittelen!

Eeva Puustjärvi

Kirjoittaja on Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten maisema- ja ympäristöasiantuntija.