Katso Katriinan vinkit maisematiedon lähteille

1 min lukuaika

Maisema mielessä

Maisemaan liittyvistä asioista löytyy nykyään runsaasti avointa dataa.

Maakirja

Maisemaan liittyvistä asioista löytyy nykyään runsaasti avointa dataa. Katso tästä Katriina Kosken vinkit maisematiedon äärelle!

Vanhat kertovat maisemahistoriasta sekä ihmisen ja ympäristön välisestä vuorovaikutuksesta. Suomea on aluksi piirretty kartalle sekä Ruotsin että Venäjän toimesta. 1600-luvulta alkava maakirjakarttojen sarja kertoo kulttuurimaiseman kehityksestä sarkajakoisen viljelyksen ajoista saakka.

Kurkkaa tänne: Kansallisarkisto maakirjakartat, Maakirjakartat Jyväskylän yliopisto, Heikki Rantatupa / Historialliset kartat

Vanhat kartat -palvelu sisältää yli 10 000 vanhaa karttalehteä vuosilta 1870 - 1997 lähes koko Suomesta. Palvelu sisältää Maanmittauslaitoksen vanhat painetut kartat ja Kansallisarkiston Senaatin kartaston. Karttojen läpinäkyvyyttä säätämällä voit verrata vanhaa karttanäkymää nykymaisemaan.

Finna-hakupalvelu kokoaa aineistoja arkistoilta, kirjastoilta, museoilta ja muilta toimijoilta. Finnassa on runsaasti esimerkiksi vanhoja valokuvia.

KAVIn (Kansallinen audiovisuaalinen instituutti) Elävä muisti tuo Suomen audiovisuaalisen historian kaikkien saataville, elokuva-arkiston sekä radio- ja televisioarkiston monipuoliset kokoelmat. Sivuston painopiste on suomalaisen elokuvan kultakaudesta 1960-luvulle.

Kulttuuriympäristön palveluikkuna on Museoviraston ylläpitämä palvelu, joka sisältää viraston arkistoon, rekistereihin ja kokoelmiin tallennettua tietoa arkeologisesta kulttuuriperinnöstä ja rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Palvelun kautta voi myös ladata maksutta kohteita koskevia paikkatietoaineistoja ja tutkimusraportteja.

Museoviraston palvelu kokoaa yhteen valtakunnallisesti merkittävät rakennetut ympäristöt.

Paikkatietoikkuna on Suomen kattava karttapalvelu, jossa voit luoda omia karttanäkymiäsi yhden tai useamman organisaation tuottamista karttatasoista.

Maakuntakaavojen laatimisvaiheessa tuotetaan paljon erilaisia selvityksiä. Niihin voi tutustua maakuntaliittojen sivuilla.

Hyvää matkaa maisemaan!