Huomisen hyvä teko: muista pihan pölyttäjäystävälliset kasvit

2 min lukuaika

Huomisen hyvä teko

Tavallinen kuluttaja pystyy tekemään monenlaisia erilaisia ratkaisuja kotipihallaan luonnon ja monimuotoisuuden hyväksi, kuten auttamaan pölyttäjien selviytymisessä.

Hur många polinerare hittar du på bilden ?

Pölyttäjiä tarvitaan 

Pölyttäjät ovat tärkeä lenkki meidän ruokaketjussamme. Ilman niitä ruokapöytämme tarjonta olisi kovin kapea. Paljon on ollut puhetta pölyttäjistä ja niiden vaarantuneesta tilasta. Tavallinen kuluttaja pystyy tekemään monenlaisia erilaisia ratkaisuja kotipihallaan luonnon ja monimuotoisuuden hyväksi, kuten auttamaan pölyttäjien selviytymisessä.

Päivänlilja ja pörriäinen
Päivänlilja ja pörriäinen

Kun valitset ja suunnittelet pihallesi istutuksia, voi niidenkin valinnassa tehdä luontotekoja. Piha saa nykyään olla rento ja luonnollinen. Jos et koko pihasta halua pölyttäjien taivasta, niin pienikin alue auttaa niitä selviytymään.

Suosi monipuolisia istutuksia

Tärkeää olisi tarjota pölyttäjille kasveja keväästä syksyyn, joten suosi monilajisia istutuksia. Keväällä aikaisimpana pölyttäjille ravintoa tarjoavat raita ja tuomi, mitkä ovat tärkeitä myös muille pieneliöille. Muita hyviä puita ovat leppä, vaahtera sekä hedelmäpuut. Keväällä pölyttäjien nälkää taltuttaa myös kevätsipulikukat, kuten vaikkapa idänsinililja.

Perennoista löytyy luonnollisesti paljon pölyttäjäystävällisiä lajikkeita mm. puna- ja päivänhattu, virginiantädyke, sinipallo-ohdake, mirrinminttu, syysasteri, mäkimeirami sekä väriminttu. Näiden lisäksi muita hyviä ja kestäviä lajeja ovat mm. ajuruohot, isohirvenjuuri, kevätvuohenjuuri, kurjenpolvet, laventeli, leimut, nauhukset, pihasyreeni, ruohosipuli ja erilaiset tädykkeet.

Ruohosipuli

Niitty on pörriäisten paratiisi

Jos tontillasi on kuivempia, monesti ongelmallisiakin kohtia, niin perusta niille kukkiva kuivan paikan niitty. Niitty toimii varsinaisena perhos- ja pörriäisbaarina ja on tavallista pihanurmea helppohoitoisempi ja kauniimpi sekä mahdollistaa elinolot monille tärkeille eliöille ja hyönteisille. Jos taas pihaltasi löytyy jo valmiiksi luonnonkasveja mm. ohdakkeita, kellukoita, koiranputkea tai niittyleinikkiä, jätä ne niittämättä.

Kasvien lisäksi pölyttäjiä voi auttaa talvehtimisessa järjestämällä niille talvehtimispaikkoja mm. lahopuita, älä siis kerää kaikkea lahomateriaalia pois!

HHT_pihalle pölyttäjäystävällisiä kasveja

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Etelä-Pohjanmaa.