Huomisen hyvä teko - suunnittele jouluruoat etukäteen

2 min lukuaika

Huomisen hyvä teko

Usein teemme osan jouluruoista vain siksi, että ne kuuluvat joulupöytään, vaikka eivät olisi omaa tai vieraiden mieliruokaa. Kannattaa suunnitella menu, joka kelpaa kaikille, eikä hävikkiä synny.

45 HHT jouluruoat2
Kuva: Suvi Malin

Malttia jouluruokiin

Usein teemme osan jouluruoista vain siksi, että ne kuuluvat joulupöytään, vaikka eivät olisi omaa tai vieraiden mieliruokaa. Ruokaa maistetaan, mutta astiat eivät tyhjene. Riskinä ruoka uhkaa jäädä jääkaappiin vanhenemaan. Olisiko aika miettiä perusteellisesti joulunaikaan sellainen menu, joka kelpaa ja hävikkiä ei synny.

Ruokalajeja voi varmasti vähentää. Useinhan on niin, että vähemmän on enemmän. Keskity muutamaan hyvään ruokalajiin. Ja muista, ettet tee ruokia myöskään määrällisesti liikaa, vaan suhteutat sen väkimäärään. Mieti ja suunnittele jo hyvissä ajoin, mitä valmistat. Voit myös miettiä, olisiko aika tehdä joulupöytään jotakin uutta herkkua. Voit myös kysyä vieraiden jouluruokatoiveita.

Pikkujoulukaudella voidaan käyttää jouluherkkujen raaka-aineita uudella tavalla ja perinteiset jouluherkut säästää joulupöytään. Tärkeää on kuitenkin se, että tarjolla on ruokia, jotka maistuvat ruokailijoille.

Jos kuitenkin käy niin, että jääkaapista löytyy vielä joulun jälkeen yllin kyllin jouluruokia, niin niitähän voi aina tuunata vielä uuteen muotoon. Mm. kinkun lopuista voi keittää hernekeittoa, sujauttaa ne tortilloiden täytteeksi tai paistaa perunoiden kanssa pyttäriksi. Lopusta rosollista voit keittää herkullista kasvissosekeittoa ja sienisalaatti taipuu hyvin vaikka mureketaikinaan.

Jouluruoan tähteistä voi tehdä pyhien jälkeen hyvää arkiruokaa.

Kaikkein tärkeintä kuitenkin on hyvä suunnittelu! Sillä vältät kiireen, hävikkiruoan syntymisen ja turhan rahanmenon. Voit keskittyä joulunviettoon ja nauttia ihmisistä ympärilläsi.

Käy katsomassa vinkit jouluruokien tuunaukseen:

Lue lisää täältä

Helpot glögiherkut

HHT