Huomisen hyvä teko - säilö sato kuivaamalla!

2 min lukuaika

Huomisen hyvä teko

Kuivaaminen on ikivanha säilöntämenetelmä. Ruokien kuivaaminen on ekologista: niiden säilytys ei vaadi energiaa.

29 HHT blogikuva2 Hannele Veteli

Kuivaaminen on kätevää!

Kuivaaminen on ikivanha säilöntämenetelmä. Ruokien kuivaaminen on ekologista: niiden säilytys ei vaadi energiaa ja monia elintarvikkeita, kuten yrttejä, omenoita, leipää tai sieniä voi kuivata huoneenlämmössä tai vaikka saunan jälkilämmössä ilman kuivuria tai uunia. Kuivatut tuotteet vievät myös vähän tilaa.

Huolellisesti kuivatussa elintarvikkeessa eivät mikrobit viihdy eikä ruoka pilaannu herkästi. Kuivaaminen on yksinkertaista ja onnistuu helposti. Kuivatut tuotteet säilyttävät hyvin makunsa, värinsä ja ravintoarvonsa ja oikein valmistettuina ja säilytettyinä säilyvät jopa vuosia.

Mitä voi kuivata?

Melkein mitä vain voi kuivata: lihaa, kalaa, juustoa, kasviksia, sieniä, papuja, herneitä, linssejä, tofua, hedelmiä, marjoja, yrttejä jne. Kovin rasvaiset tuotteet eivät sovi kuivattavaksi, sillä rasva ei kuivu, vaan härskiintyy helposti ja pilaa tuotteen.

Hyödynnä sesongin ja kotipuutarhan raaka-aineita ja suosi kotimaista lähiruokaa ja luonnontuotteita, kuten marjoja, sieniä, luonnonyrttejä, luonnonkalaa ja riistaa. Kuivaa vain tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita.

Kuivaa raaka-aineet heti hankkimisen jälkeen, jolloin ne ovat parhaimmillaan myös kuivattuina ja niissä on eniten ravintoaineita jäljellä. Huolehdi tuotteiden, työvälineiden ja käsien hyvästä hygieniasta raaka-aineita käsitellessäsi ja tuotteiden oikeasta säilytyksestä. Pilko raaka-aineet mahdollisimman tasakokoisiksi ja melko pieniksi, jotta ne kuivuvat samanaikaisesti myös sisäosista. Kuivatus ei kypsennä ruoka-aineita, joten raaka elintarvike on raaka kuivattunakin.

Kypsennänkö ensin?

Useimmat raaka-aineet kannatta kypsentää tai esikypsentää ennen kuivausta.

Kuivatus kiertoilmauunissa
Kiertoilmauunissa voi kuivattaa monta peltiä yhtä aikaa. Kuvaaja Hannele Veteli.

Kiertoilmauuniin voit laittaa useamman pellin tai ritilän yhtä aikaa, tavalliseen uuniin vain yhden. Voit laittaa ritilän päälle leivinpaperia, jotta kuivattavat ruoat eivät tipu sen läpi. Asettele ruokia ritilälle vain yhteen kerrokseen. Jätä uuninluukku raolleen esimerkiksi puisen lastan avulla, jotta kosteus pääsee poistumaan. Myös kasvikuivuri on hyvä vaihtoehto ja niistä on saatavilla monenlaisia vaihtoehtoja.

Eri elintarvikkeilla on erilaiset kuivauslämpötilat ja -aja. Kuivumisaikaan vaikuttaa muun muassa tuote, ilmankosteus, ruoan kosteus, esivalmistelu, palojen koko, kuivaustapa sekä ruoan määrä.

Kuivatut tuotteet ovat erinomaisia esimerkiksi retkillä, vaelluksilla ja mökillä ja ne ovat myös loistava kotivara!

HHT_Säilö kuivaamalla

Tämän Huomisen hyvän teon jakoi MKN Etelä-Suomi.