Huomisen hyvä teko - puolukkaretkelle ystävän kanssa

2 min lukuaika

Huomisen hyvä teko

Puolukoiden poimiminen on järkevää ja mukavaa puuhaa, ja yhdessä ystävän kanssa marjastaminen on monella tavalla järkevää.

Metsa puolukatkuksa pedacomoy plugi 298426

Kutsu tuttavasi yhteiselle puolukkaretkelle.

Neuvomalla hyvän marjapaikan autat tuttavaasi marjasadon talteenotossa. Luo positiivinen kokemus metsässä tarjoamalla lisäksi termarista lämmintä juotavaa ja jotain pientä suupalaa. Metsässä liikkuminen lisää myös hyvää oloa ja vahvistaa lihaksia. 

Yhteiskuljetukset vähentävät myös päästöjä. Yhdessä myös marjasatoa kertyy enemmän kuin yksin liikkuessa. Marjojen puhdistaminen yhdessä on nopeampaa ja jutustelu luo hyvää mieltä.

Yhdessä sadon säilöminen on hauskempaa ja saa kerralla enemmän marjoja säilöön. 

Ekologisin tapa säilöä puolukka on sen survominen. Kannattaa säilyttää survos kellarissa tai jääkaapissa.

Puolukkasurvos

Survo puolukat niin, että mehua muodostuu riittävästi peittämään marjat. Survomiseen voit käyttää esimerkiksi perunasurvinta. Saman voit tehdä myös karpaloille ja lakoille.

Pane survos puhtaisiin lasi- tai muoviastioihin ja peitä kannella. Säilytä jääkaapissa (n. +5 °C).

Tarkista, että marjat ovat survotun soseen peitossa ja että pinta jää tasaiseksi aina, kun olet ottanut tölkistä survosta. Näin survos säilyy hyvänä pidempään. Survos säilyy kuukausia, kunhan kaikki marjat ovat soseen/nesteen peitossa.

Puolukkasurvoksen voi säilöä ilman sokeria tai sokerin kanssa. Jos sangolliseen survosta lisää noin 1 kg sokeria, tulee survoksesta jo suhteellisen makean makuista.

Puolukka- ja karpalosurvoksen sekaan voi säilöä myös kuorittuja, halkaistuja tai lohkottuja omenia ja päärynöitä sekä kesäkurpitsakuutioita.

Puolukkamehu viinihapolla

Valmista puolukkamehua kuumentamatta viinihapon avulla. Juoma tunnetaan myös nimellä Vaasan Jaakoon puolukkajuoma.

2,5 kg (n. 4 l) tuoreita puolukoita
2 l vettä
25 g viinihappoa
1/2 kg sokeria mehulitralle

Puhdista ja survo puolukat. Liuota viinihappo puoleen litraan vettä, lisää seos ja loput vedestä puolukoiden joukkoon. Sekoita hyvin. Jätä liinalla peitettynä huoneenlämpöön mehustumaan 1–2 vuorokaudeksi.

Siivilöi puolukoista mehu kaksinkertaisen sideharsokankaan läpi sekoittamatta. Lisää sokeri. Sekoittele mehua, kunnes sokeri on täysin liuennut. Pullota mehu puhtaisiin pulloihin. Säilytä viileässä. Mehu on heti valmista juotavaksi. Laimenna mehu vedellä omaan makuun sopivaksi.

Lopuksi voit keittää marjamäskistä hilloa. Mitään ei kannata heittää hukkaan.

HHT Puolukkaretki

Tämän Huomisen hyvän teon meille jakoi MKN Keski-Suomi