Huomisen hyvä teko - kokoa risuista kaunis aita

2 min lukuaika

Huomisen hyvä teko

Pihan puiden ja pensaiden leikkaamisen tai maisemanäkymien raivaamisen seurauksena syntyvät oksat ja risut voi kasata aidaksi, se hyödyttää luonnon monimuotoisuutta ja tuo hauskan elementin pihaasi.

38 HHT risuaita kuva Paivi Jokinen
Kuva: Päivi Jokinen

Älä hävitä oksia ja risuja - tee niistä hieno aita!


Puutarhan hoitaja kohtaa väistämättä jossain vaiheessa pulman: mitä tehdä puista ja pensaista karsituille pienille oksille ja risuille. Haja-asutusalueella risuja voi polttaa, kunhan ei ole maasto- tai metsäpalovaaraa. Tuoreeltaan katkotut oksat palavat kuitenkin hieman huonosti ja savuhaittaakin voi olla. Kaupunkioloissa risujen vieminen jäteasemalle vaatii peräkärryn, vie polttoainetta ja voi olla maksullista. Hyvä vaihtoehto on risuaita.

Risuaita on luonnon monimuotoisuudelle hyvä asia, sillä se lisää pihapiirin hyönteisille, linnuille ja pikkunisäkkäille elinympäristöjä, ruokailumahdollisuuksia ja pesimäpaikkoja. Risuaidalla voi korvata ostomateriaaleista rakennettua aitaa, jolloin säästää rahaa. Risuaita poistaa risujen hävittämiseen liittyvän pulman. Oksien ja risujen poltossa syntyy hiilidioksidipäästöjä, kun taas risuaidassa puuaines hajoaa ja vapauttaa hiilidioksidia hitaammin, toimien hiilivarastona.

Risuista ja oksista koottu aita on myös mukavan näköinen.  Aitaa voi korottaa aina uusilla risuilla ja alimmat maatuvat vähitellen. Älä kasaa uusia risuja lintujen pesimäkaudella, ettet häiritse aidassasi mahdollisesti pesiviä lintuja.

Miten aita tehdään

Risuaita on eri asia kuin perinteinen riukuaita. Risuaitaa varten pystytetään pareittain keppejä riviin ja niiden väliin aloitetaan kasaamaan risuja maata vasten ja melko tiiviisti. Aita kasvaa korkeutta sitä mukaa, kun siihen lisää uusia risuja. Samanaikaisesti tapahtuu myös risujen hidasta maatumista alaosasta.

Risuaidan voi sijoittaa esimerkiksi näköesteeksi rajaamaan kompostialuetta muusta pihasta tai kasvimaan ympärille tuulensuojaksi ja estämään jänisten ja rusakoiden vierailut. Se toimii myös köynnöstävien kasvien tukena. Risuaita on myös hauska koriste-elementti, joka sopii hyvin luontopihaan ja miksei rakennetumpaan moderniin pihaankin, johon sillä saa luotua orgaanista vastapainoa kivipinnoille ja säntillisille muodoille.

Risuaidan ulkonäköä voi muunnella esimerkiksi pystytolppien materiaalin ja tiheyden avulla, samoin kuin kasattuja oksia ja risuja valikoimalla. Pystytolpat voivat olla sileitä valmiita aitatolppia tai paksuista oksista katkottuja ja veistettyjä. Maahan painettavat päät on hyvä hiiltää ensin. Kaikkia erilaisia pihapuiden ja pensaiden oksia ja risuja voi kasata aitaan sekaisin, tai niitä tarkemmin valikoimalla vaikuttaa aidan ilmeeseen. Esimerkiksi vanhoista, ranteenpaksuisista syreeninoksista ja myrskyn pudottamista järeistä koivunoksista muodostettavaan aitaan riittää harvemmat pystytolpat, kun taas sekalaisten ohuiden risujen muodostama aita on hyvä tolpittaa tiheämpään. Tolppia voi uusia yksi kerrallaan, sitä mukaa kun ne alkavat katkeilla.

HHT Rakenna risuaita

Tämän Huomisen hyvän teon meille jakoi MKN Etelä-Savo