Huomisen hyvä teko - kierrätä biojäte

2 min lukuaika

Huomisen hyvä teko

Lajittele kodin biojäte muusta jätteestä. Polttokelpoisen jätteen seassa biojäte vaikeuttaa jätteenkäsittelyä. Vaihtoehtoja ovat kompostointi, yhteinen biojäteastia yhdessä naapurien kanssa tai biojätekeräys.

19 HHT kuva Maarit Satomaa

Kierrätä biojäte!

Lajittele ja kierrätä kotona syntyvä biojäte muusta jätteestä erilleen. Polttokelpoisen jätteen seassa biojäte vaikeuttaa jätteenkäsittelyä ja ravinteet menevät hukkaan. Vuonna 2021 uudistunut jätelaki myös edellyttää, että biojäte ja pakkausjätteet lajitellaan entistä tarkemmin yli 10 000 asukkaan taajamissa sijaitsevissa kiinteistöissä, myös omakotitaloissa, viimeistään vuoden 2024 heinäkuusta alkaen. Nyt on hyvä hetki miettiä millä tavalla sinun taloudessasi hoidetaan biojätteen käsittely. Vaihtoehtoja ovat kompostointi, yhteinen biojätekimppa-astia yhdessä naapurien kanssa tai oma biojätekeräys. Omakotitaloasujana erottelemalla biojätteen muista jätteistä voit pienentää jätekustannuksia ja jopa harventaa jäteastian tyhjennysväliä.

Biojätteen kompostointi vaatii hieman aikaa, viitseliäisyyttä, suunnitelmallisuutta ja tuhoeläintiivistä kompostoria. Työ palkitsee kuitenkin puutarhurin muhevalla ja ravinteikkaalla kompostimullalla. Muista laittaa kompostoriin noin puolet biojätteen määrästä kuiviketta. Näin saadaan kompostiin lisää ilmavuutta, sidotaan kosteutta ja hajuja sekä ruokitaan kompostorin tärkeää pieneliöstöä. Kompostin sekoittaminen noin kerran kuukaudessa lisää hapen määrää ja palaminen tehostuu. Jos pihallasi on tilaa, kannattaa kompostimullan jälkikypsennys tehdä puutarhakompostin seassa. Näin saat mullasta vielä muhevampaa. 

Kesäkurpitsa

Kompostorin lisäksi vaihtoehtoja ravinteiden kierrättämiseksi tarjoaa myös bokashi tai matokomposti, joita voi säilyttää sisätiloissa. Kokeile rohkeasti, jää koukkuun kompostointiin ja istuta tänä kesänä kompostimultaan vaikkapa ravinteita rakastava kesäkurpitsa!

Kierrätä biojäte