Huomisen hyvä teko - kastele sadevedellä

1 min lukuaika

Huomisen hyvä teko

Kuivuus on kasveille kohtalokasta! Juomakelpoisen vesijohtoveden käyttö kasteluun ei ole järkevää. Kerätty sadevesi on mainiota kasteluvettä pihan kasveille.

27 HHT sadevesi

Hyödynnä sadevesi kasteluun!


Sadevettä hyödyntämällä voidaan vähentää talousveden käyttöä. Ympäristö kiittää ja vesilaskukin pienenee! Sadevesi on parasta kasteluvettä, lämmintä ja hapekasta.

Järkeviä kastelukäytänteitä ei sovi unohtaa sadevettä hyödyntäessäkään. Kasvit kannattaa kastella illalla tai aamulla. Päivällä työ on turhaa, sillä vesi haihtuu heti auringon porottaessa. Katolta tulevan veden kerääminen on yksinkertaisinta syöksytorven alle laitettavan astian avulla. Hyönteisverkko astian kantena estää sääskien poikastuotannon. Veden voi myös johtaa etäämmälle osaksi sadepuutarhaa, jossa kasvit käyttävät ja haihduttavat vettä puhdistaen sitä samalla. Altaassa seisovaan sadeveteen sen sijaan kehittyy nopeasti mikrobeja ja leviä, jotka heikentävät sen laatua. Hyvä keino on johtaa sadevedet kaivoon, josta kasteluvettä voi nostaa ylös erilaisten pumppujen avulla. Kannattaa myös huomioida riskit, jos pihapiirissä on eläimiä tai lapsia. Astioita on hyvä pestä ja huoltaa pitkin kesää.

Alueilla, joilla kotilot ja etanat ovat haittoina tulisi iltakastelua välttää. Vettä annetaan kasveille kerralla runsaasti siten, että koko kasvualusta kastuu kunnolla. Niukka kastelu jää maan pintakerroksiin, josta se haihtuu helposti.

HHT_kastele sadevedellä