Huomisen hyvä teko - houkuttele pihaasi luonnonmukaista hyttystorjuntaa!

2 min lukuaika

Huomisen hyvä teko

Hyttysiä voi torjua houkuttelemalla pihaan lepakoita esimerkiksi lepakkopönttöjen avulla

Lepakko

Lepakot torjuvat tehokkaasti hyttysiä

Kesään kuuluu olennaisena osana hyttyset. Huomisen hyvä teko -kampanja suositteleekin hyttysentorjuntalaitteiden käytön sijaan kutsumaan lepakot pihapiiriin naapuriksi.

Kotimaisen yliopistotutkimuksen mukaan suomalaisten lepakkolajien ruokalautasella on huomattava määrä erilaisia selkärangattomia, kuten kovakuoriaisia, perhosia sekä hyttysiä. Lentotaito tuo mukanaan suuren energiankulutuksen ja yksi öinen lentelijä voikin saalistaa jopa 2700 hyönteistä vuorokaudessa. Ihmisille varsin harmillisia hyttysiä nämä nahkasiivet popsivat siis kiitettäviä määriä, ja lisäksi tutkimus on paljastanut, että monet eri ympäristöjen tuhohyönteiset kuuluvat myös lepakon ruokalistalle. Puutarha voi siis myös hyötyä tästä luonnon omasta torjuntapalvelusta.

Houkuttele lepakoita pihaan lepakkopöntöillä

Houkuttele lepakoita talvehtimaan koti- tai mökkipihan läheisyyteen rakentamalla lepakkopönttöjä, ja saat tuleville kesille luonnonmukaista ötökkätorjuntaa. Lepakot horrostavat lokakuulta huhtikuulle, joten ripusta lepakkopönttö paikoilleen hyvissä ajoin viimeistään elo-syyskuun aikana. Lepakkopöntöt voivat tarjota asumisen mukavuutta toki jo ennenkin talvehtimista ja alkukesästä niitä asuttamaan saattavat saapua kokonaiset lisääntyvät yhdyskunnat.

Ohjeet lepakonpöntön paikan valintaan ja rakentamiseen löydät esimerkiksi ainakin Luonnontieteellisen museon sivuilta. Ohjeet ovat vuosien varrella hieman päivittyneet tutkimusten ansiosta, ja kapenevat mallit on korvattu lokeroisella suorakaiteen muotoisella rakenteella.

Karista ennakkoluulot bongaamalla

Suomessa esiintyy yleisesti viisi eri lepakkolajia ja harvinaisempia lajeja on lisäksi kahdeksan. Kaikki lajit ovat rauhoitettuja. Lepakoista voi saada pitkäaikaisen naapurin, sillä ne voivat elää 15-20 vuoden ikäisiksi. Se on harvinaisen pitkä ikä pienelle nisäkkäälle.

Lepakoihin liittyy joskus ennakkoluuloja, ja koronapandemian takia ne ovat saaneet huonon maineen. Voit karistaa ennakkoluulot tutustumalla paremmin lepakoiden elintapoihin ja niiden kykyihin. Lisätietoja lepakoiden lentotaidoista ja kaikuluotauksesta saa esimerkiksi Suomen Lepakkotieteellisen yhdistyksen sivuilta. Heinäkuun lopussa järjestetään jälleen kaikille avoin lepakkobongaus, jolloin kannattaa havainnoida oman koti- tai mökkiseudun lepakoita paljain silmin tai lepakoiden äänet ihmiskorvalle sopiviksi muuttavalla detektorilla, eli ”lepakkotutkalla”. Omia havaintoja lajeista ja yksilömääristä voi ja kannattaakin ilmoittaa tutkijoiden avuksi lajit.fi -sivustolle.