Huomisen hyvä teko - haravoi harkiten!

2 min lukuaika

Huomisen hyvä teko

Haravointi on mukavaa puuhaa, mutta siinäkin on eri näkökulmia - aina ei kannata haravoida!

41 HHT blogikuva harava

Haravoi harkiten

Monien mieleen alkaa hiipiä jokasyksyinen urakka, kun lehtipuut varistavat kesäasuaan maahan. Tuulessa lentelevät, iloisenkirjavat lehdet ovat luonnon syksyinen oma ja kaunis näytelmä, mutta se tarkoittaa monille myös suuritöistä haravointiurakkaa. Urakan ei tarvitse olla niin töisevä, vaan siitä voi selviytyä vähemmällä, ja vieläpä luonnon omaksi parhaaksi.

Joka paikasta ei tarvitse haravoida

Ennen kuin tarttuu haravan varteen, niin kannattaa punnita ajatusta, tarvitseeko lehtiä haravoida ollenkaan. Jos lehdet varisevat esim. kattamattomalle istutusalueelle, ne kannattaa jättää niille sijoilleen. Lehdet voi jättää siis maahan ja esim. pöyhiä ne pintamultaan seuraavana keväänä. Näin lehdistä vapautuu ravinteita uudelleen kasvien käyttöön ja lopulta ne muuttuvat mullaksi. Jos lehdet tippuvat leikatulle nurmikolle, voi silloinkin jättää lehdet pääsääntöisesti paikalleen vaarantamatta nurmikon kasvua tai talvehtimista. Paksuimmat lehtipatjat kannattaa poistaa, mutta kaikkea lehtimassaa ei tarvitse nurmikoltakaan poistaa. Nurmikolle varisseet lehdet kannattaa silputa ruohonleikkurilla pieneksi silpuksi, mikä nopeuttaa lehtien maatumista ja ravinteiden liukenemista maaperään. Haravoidut lehdet voi esim. kompostoida omalla pihalla.

Säästä energiaa ja luontoa

Lehtiä haravoimalla ja erityisesti niiden poiskuljettamisella on monenlaisia vaikutuksia, eikä suinkaan niinkään positiivisia. Lehtien poiskuljettamisesta esim. hyötykäyttöasemalle syntyy päästöjä ja edelleen lehtien jatkokäsittely kuluttaa energiaa, päästöhaittojen lisäksi. Vaikka haravointijätteet hyötykäytetäänkin, on niiden käsittely omalla pihalla kaikista ekologisinta ja vähiten ympäristö kuormittavaa. Hyödyntämällä ja käyttämällä maatuvien lehtien ravinteet hyödyksi, vähennetään mm. kemiallisten lannoitevalmisteiden käyttöä ja tältäkin osin säästetään luonnonvaroja sekä energiaa. Kaikenlainen ja pienenkin mittakaavan energia- ja lannoitesäästöllä on merkitystä!

Tämän huomisen hyvän teon meille jakoi MKN Etelä-Pohjanmaa.