Vuoden maisemateko 2023 on valittu Kainuussa

2 min lukuaika

Maa- ja kotitalousnaiset

Vuoden maisemateko -kilpailu hakee merkittäviä luontotekoja. Kainuun vuoden maisemateoksi valittiin Jaana Keräsen työ Paltamon Mieslahden kylämaiseman ja lammaslaidunten kunnostamiseksi ja jättipalsamin torjumiseksi. Kunniamaininnan sai Vaarannivan kyläyhdistys.

Mieslahti kavely 20231031 135823
Kainuun vuoden maisematekoon ja Mieslahden kylämaisemaan tutustuttiin kulttuuriympäristötoimikunnan maisemakävelyllä.

Vuoden maisemateko -palkinto Mieslahteen

Kainuun vuoden maisemateoksi valittiin Jaana Keräsen työ Paltamon Mieslahden kylämaiseman ja lammaslaidunten kunnostamiseksi ja jättipalsamin torjumiseksi. Maisemaraadin mukaan tuloksekas vieraslajien torjunta ja maisemateko täydentävät perinteikkäällä tavalla paikallista arvokasta kulttuuriympäristöä, johon kuuluvat mm. 1870-luvulla rakennetut aitat. Työssä on hyödynnetty esimerkillisesti eri yhteistyökumppaneita ja se on synnyttänyt kylälle myös nuorta yritystoimintaa. Tänä vuonna jättipalsamin kukintoja ei havaittu enää torjunnan kohteena olleella alueella. Jättipalsamin torjunnassa ovat apuna myös lampaat, jotka aloittivat laidunnuksen viime vuonna Helmi-elinympäristötuella kunnostetulla ja aidatulla hakamaalla.

Jättipalsamin torjuntaa käsin
Jättipalsamin torjuntaa käsin. Kuva: Jaana Keränen

Kohteen hoitoa on tarkoitus jatkaa maatalouden ympäristösopimuksella ja Helmi-elinympäristötukea haetaan lisäalan kunnostamiseksi laitumeen.

Yhteistyökumppaneina voittaneessa maisemateossa olivat kyläläisten lisäksi Ekokympin Vieraslajit Veks -hanke, Maaseudun sivistysliiton Ilmastoteoilla elinvoimaa -hanke ja ELY-keskus.

Lammas laiduntaa luonnonlaitumella
Lammas laiduntaa Mieslahden Mäikän laitumilla. Kuva: Jaana Keränen

Kunniamaininta Vaarannivalle

Kunniamaininnan Kainuun kisassa sai Vaarannivan kyläyhdistyksen uimarannan kunnostus Suomussalmella. Nivajoen poukaman ranta on vuokrattu pitkäaikaisella sopimuksella kyläyhdistyksen käyttöön. Uimarannalla on talkoilla ja vapaaehtoisten lahjoitusten myötä tehty grillikota, laavu, uimakopit, tavallinen sauna, savusauna, halkoliiteri ja vedenlämmityskatos. Kyläyhdistyksen uudelleen virinneen toiminnan myötä 2023 päätettiin aloittaa uimarannan kunnostukset talkoilla, raivattiin rannan pöheikköä ja siistittiin ympäristöä.

Kiitosta raadilta saivat toiminnan uudelleen viriäminen tauon jälkeen, yhteisöllisyyden lisääminen ja yhteisen hyvän tuottaminen niin talkoolaisille kuin muille käyttäjille.

Vaarannivan uimaranta
Vaarannivan kunnostettu uimaranta. Kuva: Tatu Torikka

Vuoden maisemateko -kilpailu järjestettiin jo kahdeksatta kertaa. Kaikille avoimeen kilpailuun voi osallistua pienellä tai suurella teolla yksityishenkilö, yhdistys, talkooporukka jne. Maa- ja kotitalousnaisten maisema-asiantuntijat järjestivät maakunnalliset maisematekokilpailut, joihin kootut raadit valitsivat voittajateot.
Maakunnalliset maisematekovoittajat osallistuvat valtakunnalliseen kilpailuun, joka ratkeaa joulukuussa 2023.