Pukeutumisen ammattilaiset laajentavat yritystoimintaansa matkailuun

3 min lukuaika

MKN Yrityspalvelut· Muu yritystoiminta· Matkailu

Suunnitteluvaiheessa hyödynnettiin ELY-keskuksen yrityksen kehittämispalveluita ja sitä kautta ProAgrian yritysasiantuntijan osaamista.

Muotikuun Wanha koulu näkyy Savonlinna Särkisalmi tielle. Matkailuyrityksen saavutettavuus on mitä mainioin.

Laukansaaren entisellä koululla Savonlinnan Punkaharjulla soi huhtikuussa sirkkeli ja hiomakone. 1920 -luvulla valmistuneen rakennuksen sisäpinnoilta kuoritaan eri vuosikymmenten ja toimijoiden aikana syntyneitä kerroksia. Komea hirsitalo on pesemässä kasvojaan kesäkuun puolivälissä avautuvaksi Muotikuun Wanhaksi Kouluksi. Yrittäjä Jaana Varkki-Terhon ja Tony Terhon omistama Muotikuu Oy laajentaa liiketoimintaansa Punkaharjulle ja uudelle toimialalle. Punkaharjulle rakentuu matkailuyritys, jonka ensimmäisessä vaiheessa avautuvat lifestyle-myymälä ja kahvila-ravintola.

Yritysten Kehittämispalvelut avuksi

Toiminnan suunnitteluvaiheessa on hyödynnetty ELY-keskuksen yritysten kehittämispalvelujen Analyysi-palvelua.

– Etsimme apua liiketoiminnan suunnitteluun Punkaharjulla, ja Etelä-Savon ELY-keskus ohjasi meidät ottamaan yhteyttä ProAgria Etelä-Savoon ja siellä Kirsi Mutka-Paintolaan. ELY:stä myös neuvottiin, että tässä työssä voisi hyödyntää yritysten kehittämispalveluja, toteaa Tony Terho yhteistyön alkamisesta. Vaikka ProAgria ei ollut yrittäjille mitenkään tuttu toimija, he olivat varmoja, että heidät ohjataan heti parhaan asiantuntemuksen ääreen. – Kirsin osaaminen, toimialatuntemus ja laaja kokemus eri yritysten liiketoiminnan kehittämisestä on ollut meille arvokasta. Alkuperäinen suunnitelma on kyllä elänyt, hioutunut ja tarkentunut yhteistyön aikana monella tavalla. Eikä koskaan ole taidettu laskea yhtään aiempaa investointia ihan näin tarkkaan, mutta prosessi on kyllä ollut silmiä avaava, Tony jatkaa.

– Koen olevani roolissani yrittäjien haastaja ja neuvonantaja. Tuon yrityksen kehittämiseen tarvittavaa tietoa ja kokemusta, mutta myös sparraan yrittäjät miettimään sekä perustelemaan vielä kerran kaikkia toimintaan liittyviä yksityiskohtia ja valintoja, yrityspalvelujen erityisasiantuntija Kirsi Mutka-Paintola toteaa.

– Asiantuntija oppii myös aina jotakin uutta jokaiselta asiakkaaltaan, tässä yhteistyössä olen päässyt ikään kuin kurkistamaan Muotikuun päätoimialan kautta itselleni aiemmin melko tuntemattomaan liiketoimintasektoriin. Olen myös oppinut kovasti arvostamaan kotimaista suunnittelua ja valmistusta, joka toteutuu edelleen Muotikuun omissa mallistoissa. Odotan myös innolla, millaiseksi Jaana ja Tony, todelliset visualistit, muokkaavat koulun tilat, Kirsi jatkaa.

Aitoja materiaaleja aidossa ympäristössä

Suomalainen nainen tunnistaa Muotikuun ja Jaana Varkki-Terhon nimen vähintäänkin presidentin itsenäisyyspäivävastaanotolta, jossa Jaanan suunnittelemia ja Muotikuun valmistamia iltapukuja kahisee presidenttiparin ohi kättelyjonossa. Kuuden oman myymälän tuotevalikoima koostuu tällä hetkellä naisten korkealaatuisesta, ajattomasta ja klassisesta käyttö- ja juhlapukeutumisesta unohtamatta kuitenkaan ajan henkeä, trendejä ja yksilöllisyyttä. Tuotteita valmistetaan myös mittatilaustyönä ja käyttäjälleen suunniteltuna.

– Punkaharjun myymälän valikoimassa ajattelemme erityisesti kesälomalaisia ja vapaa-ajan asukkaita. Pääroolissa on silloin hivenen rennompi mallisto. Myymälän valikoimasta löytyy mm. suunnittelemiani Suomessa valmistettuja merinovillaneuleita, joihin on ihana kietoutua kesälläkin vähän pilvisempänä päivänä, kertoo Jaana Varkki-Terho. Pukeutumisen lisäksi myymälästä tulee löytymään erilaisia lifestyle-tuotteita, kuten kodin tekstiilejä, astioita ja elintarvikkeita. Niitä hankitaan valikoiduilta toimittajilta muualta Euroopasta sekä mahdollisimman läheltä Wanhaa Koulua. Tarvittaessa myös mitta-asun tilaaminen onnistuu Punkaharjullakin. – Haluamme ruokkia kävijöiden kauneudentajua sekä tarjota palan luksusta ja hemmottelua arjen keskelle, tiivistää Jaana toiminnan ajatusta.

– Kahvilasta ja myymälästä tulee paikka, jonne turistien on helppo löytää ja paikallisten mutkatonta pistäytyä. Tarjolla on miljööseen ja seutuun sopivaa kotoista tunnelmaa ja tarjontaa, kuvailee Tony Terho osaltaan Wanhan Koulun tarjontaa. Tulevana kesänä tämä tarkoittaa kahvila-ravintolassa ainakin maukasta kotiruokaa, itseleivottua pullaa ja Luomutila Muhosen ruisleipää – rehellisiä makuja, jotka ovat aina olleet lähellä myös yrittäjäpariskunnan omaa sydäntä. Pihalle rakentuu hyötypuutarha, jonka satoa hyödynnetään jatkossa muun muassa itse paikan päällä tehdyissä jäätelöissä. Pihapiiriä ympäröi iäkäs suojelumetsäalue, josta löytyy myös hyvin erikoisia ja Suomessa harvinaisempia puulajeja. Alkuvaiheessa Wanha Koulu on avoinna pääasiallisesti kesäkuukausina ja muina vuodenaikoina erilaisten tapahtumien ja mm. juhla- tai lomakausiin kytkeytyvien popup-myyntien aikana.

Muotikuu Oy:llä on ollut perustamisestaan 1992 alkaen omaa Jaana Varkki-Terhon suunnitteluun perustuvaa vaatetuotantoa Suomessa. Myymälöitä yrityksellä on tällä hetkellä kuusi: Turussa, Jyväskylässä, Vaasassa, Savonlinnassa ja Helsingissä kaksi. Verkkokauppa on avattu vuoden 2021 alussa. Yritys työllistää kaupassa ja valmistuksessa parikymmentä työntekijää.