Etelä-Pohjanmaan Vuoden maisemateko 2018

2 min lukuaika

MKN Yrityspalvelut· Matkailu

Maa- ja kotitalousnaiset palkitsivat Jokilaakson matkailupuutarhan

Img 20180826 093212 002

Maa- ja kotitalousnaiset palkitsivat

Etelä-Pohjanmaan Vuoden maisemateko 2018 palkittiin maakunnan Maa- ja kotitalousnaisten vuosikokouksessa Seinäjoella lauantaina 27.10. Maa- ja kotitalousnaiset aloittivat vuosittaisen palkitsemisperinteen vuonna 2015.

Vuoden maisemateko – Jokilaakson matkailupuutarha

Vuoden maisemateko 2018 -kilpailun teemana oli ”Laita hyvä kiertämään”. Kilpailun arvioinnissa kiinnitettiin huomiota hoidon jatkuvuuden turvaamiseen, kierrätettävien materiaalien ja rakennustarvikkeiden käyttöön ja hoitotoimenpiteistä syntyvän materiaalin jatkohyödyntämiseen.

Arvioinnissa käytettiin seuraavaa pisteytystä:

 1. Teko tukee kilpailun teemaa ”Laita hyvä kiertämään”
  • 5 = erinomaisesti…1 = teko ei ole tue kilpailun teemaa
 2. Teko nostaa esille paikallisen kulttuuriympäristön arvoja ja ominaispiirteitä
  • 5 = erinomaisesti… 1 = ei juurikaan tuo esille
 3. Teko tukee yhteisöllisyyttä
  • 5= hyvin… 1 = ei tue
 4. Hoidon jatkuvuus, piirteiden säilyvyys on turvattu
  • 5=erinomaisesti…1=ei ole turvattu

Vuoden maisemateon tekijäksi Etelä-Pohjanmaalla valittiin Jokilaakson matkailupuutarha. Voittaja kilpailee tämän jälkeen valtakunnallisesta Vuoden maisemateko -tittelistä, joka myönnetään marraskuussa.

Jokilaakson matkailupuutarha sijaitsee aivan Lapuan keskustan tuntumassa, Lapuanjoen rannalla. Palkitsemisen arvoinen työ täyttää monipuolisuudellaan Maisemateko 2018 teemaan ”Laita hyvä kiertämään” kuuluvat kriteerit.

Jokilaakson matkailupuutarha on julkinen, ympäri vuoden kaikkien vapaasti käytettävissä oleva toiminnallisuutta ja yhteisöllisyyttä tukeva alue. Näyttelypuisto on rakennettu pienellä rahalla ja rikkaalla mielikuvituksella alueellisestikin merkittävän vanhan Emäntäkoulun miljööseen. Alueen pitkä kulttuurihistoria, helppo saavutettavuus, aktiivinen näyttely-, ja yhdistystoiminta sekä julkinen omistus turvaavat alueen kehittymisen ja hoidon jatkuvuuden. Alue tarjoaa mitä parhaimmat puitteet ihmisen hyvinvoinnin edistämiselle niin kuntouttavana työpaikkana kuin omatoimisessa virkistyskäytössäkin.

Kierrätysmateriaalia, luonnon ja joen läheisyyttä on hyödynnetty kekseliäästi alueen rakentamisessa ja aluetta täydennetään jatkuvasti uusilla, puutarhamatkailijoita kiehtovilla ideoilla. Ravinnekierto ja omavaraisuus on ideologisesti vahvana selkärankana alueen toiminnallisuudessa. Kotieläimet, yrttitarhat, hyötykasvien näyttelyalue, kompostointi ja lahopuutarha muodostavat esimerkillisen kiertotalouden ketjun.

Kasteluveden nostaminen joesta ja alueen jätteiden hyötykäyttö alueella on suurena plussana. Alue on omalaatuisuudessaan Lapuan ja koko Etelä-Pohjanmaan oma ”Strömsö”, jossa on lupa nauttia arjesta rennosti kaikilla mausteilla.

Voittajaa muistetaan Etelä-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten lahjakortilla, kunniakirjalla sekä muistoesineellä.

Voittajan yhteystiedot:

Vuoden maisemateko: Jokilaakson matkailupuutarha, Lapua, Maria Kylmäluoma, Lapuan kaupunki, p. 044 4384517, maria.kylmaluoma@lapua.fi

www.jokilaaksonmatkailupuutarha.fi

Raati:

Aana Vainio, Paula Pajarinen, Sapsalammin kyläyhdistys, Marketta Nummijärvi, Kauhajoen kaupunki, Riikka Asunmaa, ProAgria Etelä-Pohjanmaa, Maa- ja kotitalousnaiset
Marika Turpeinen, ProAgria Etelä-Pohjanmaa, Maa- ja kotitalousnaiset