Artesaaniruoka SM 2022 -kilpailu pidettiin Lappeenrannassa 21.9.-23.9.2022
Artesaaniruoan suomenmestaruudesta kilpailtiin Lappeenrannassa
Kilpailun järjestämisen tavoitteena on tehdä artesaaniruoka tutuksi kuluttajille ja kehittää alaa. Kilpailulla halutaan kannustaa ruoka-artesaaneja työssään ja innostaa heitä kehittämään yrityksiään ja tuotteitaan. Kilpailun järjestäjä vaihtuu vuosittain. Ensimmäinen artesaaniruoan SM-kilpailu pidettiin Raaseporissa 2016. Tänä vuonna järjestelyvastuu oli Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksella/ProAgria Etelä-Suomi ry:llä yhteistyössä Suomen Artesaaniruoka ry:n kanssa. Kilpailun johtajana toimi yritysasiantuntija Sanna Lento-Kemppi.
Suomenmestaruuskilpailujen aikana järjestettiin myös artesaaniruoka-aiheisia seminaareja ke 21.9. m/s Carelia -laivalla Lappeenrannan satamassa ja to 22.9. Kehruuhuoneella. Perjantaina aamuna 23.9. tavattiin torilla artesaaniruoan merkeissä. Seminaareissa ja palkintojenjakoillallisella juontajina toimivat Christell Åström Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta ja Sari Kaasinen, Saimaa ERG hankejohtaja.
Ke 21.9. viisi tuomaristoryhmää kokoontui arvioimaan yhteensä 110 tuotetta seuraavissa tuoteluokissa: maitotuotteet, lihatuotteet, kalatuotteet, leipomotuotteet, marja- ja hedelmätuotteet, kasvis- ja sienituotteet, juomat ja innovatiiviset artesaaniruokatuotteet. Kilpailutuotteita lähetti 58 eri yrittäjää.
Tuomariston valitsi palkittavat tuotteet, jotka julkistettiin juhlaillallisella Lappeenrannan Kasinolla torstai 21.9. iltana.
ArtesaaniruokaSM -kilpailun 2022 tulokset
Kategoria Maitotuotteet
Kulta
Pitkäsen laktoositon luonnonjogurtti
Lehto-Sippala Oy / Pitkäsen Maalaisjuustola, Kuusamo
Hopea
Kristiina Pitojuusto
Heikkilän Juustola, Pälkäne
Pronssi
Pitkäsen kuusenkerkkäjogurtti
Lehto-Sippala Oy / Pitkäsen Maalaisjuustola, Kuusamo
Kategoria Lihatuotteet
Kulta
Lampaan kylkirulla
Muhniemen Lahtivaja Kaarin Knuuttila, Kouvola
Hopea
Lammaskebab
Muhniemen Lahtivaja Kaarin Knuuttila, Kouvola
Kategoria Kalatuotteet
Kulta
Sarin spesiaali silakka
Laxtomten, Kemiönsaari
Hopea
Kylmäsavuhaukitartar
Harri’s foodfactory, Varkaus
Pronssi
Kemijoen kylmäsavustettu kirjolohi
Ranuan Kalajaloste Oy, Ranua
Kategoria Marja- ja hedelmätuotteet
Kulta
Roosa, krikon-fläderblomsmarmelad
Vikbo Torp, Parainen
Hopea
Nypondelikatess
Rosendalen, Kemiönsaari
Kategoria Kasvis- ja sienituotteet
Kulta
Porkkana-inkiväärihillo
Nokiakka Oy, Joensuu
Hopea
Kaskinauris, hapatettu juuressalaatti
Portsail, Sodankylä
Pronssi
Pure Hemp 100 hampunsiementahna
Suomen Hampputuotteet/ Jyväs-Hamppu, Jyväskylä
Kunniamaininta
Wairikin suolakurkku
Tmi Juvan hapankaali, Juva
Kategoria Juomat
Kilpailuluokka Glögit
Kulta
Luomumansikkaglögi
Makumarja, Kouvola
Kilpailuluokka Marja- ja hedelmämehut
Kulta
Sortren äppelmust, Zonga
Öfvergårds, Finström
Kategoria Innovatiivinen artesaaniruoka
Kulta
Red, rötbetsremmar med lakritsrot
Vikbo torp, Parainen
Kategoria Leipomotuotteet
Kilpailuluokka Kovat leivät
Kulta
Åby Piparkakkunäkkileipä, coctail
Åby Foods Oy Ab Ltd, Porvoo
Hopea
Tattarikorppu
Naapurin Herkku, Jämijärvi
Kilpailuluokka Muut juurileivät
Kulta
Jukolan Aito Cheddar Hapanjuurileipä
Maalaisleipomo Juurilla, Hämeenkyrö
Hopea
SUORAMA (suomalais-ranskalainen maalaisleipä)
Tintin Juurilla Oy, Helsinki
Pronssi
Höstlimpa med gröddad råg
Solkulla Gård, Finström
Kilpailuluokka Ruishapanleivät
Kulta
Ruisreikäleipä – Råghålkaka
Kirkkonummen Maatilapuoti - Gårdsboden i Kyrkslätt, Kirkkonummi
Hopea
Ruisleipä
Tintin Juurilla Oy, Helsinki
Pronssi
Moffas kafferåg
mjöli Bakery Bageri Eken Ab Oy, Vaasa
Kilpailuluokka yhdistetty makeat ja suolaiset piirakat
Kulta
Makea mustikka-vanilja Rimpsu
Rimpsu-Reetta, Imatra
Hopea
Skärgårdspaj
CarGott Kb, Nagu
Kilpailuluokka yhdistetty Muut leipomokategorian kilpailuluokat
Kulta
Mjölis lingonlimpa
mjöli Bakery Bageri Eken Ab Oy, Vaasa
Hopea
Maalaisleipä
Toinen Leipä Leipomo Oy, Hamina
Pronssi
Ekgårdens Kryddtunnbröd
mjöli Bakery Bageri Eken Ab Oy, Vaasa