Tavallisen arjen iloja

2 min lukuaika

Uutinen

Puheenjohtaja Mervi Mäki-Nesteen tervehdys alkavaan syksyyn.

Rowan 56441 1280 1

Tavallisen arjen iloja

Lähes jokaisen suomalaisen arki muuttui jollakin tapaa viime maaliskuussa. Kirjoittaessani tätä teille yhdistysväelle, en voinut otsikoida tekstiä sanaparilla uusi ja normaali. Viestit maailmalta ja omasta kotimaastamme kielivät siitä, että loppuvuoden aikana edessä voi olla jo tutuksi tulleita rajoituksia.

Muutoksessa voi aina olla myös jotain hyvää. Jotain sellaista mitä ei tavallisen arjen keskellä huomaa tai pitää itsestäänselvyytenä. Muutos voi aidosti luoda uudenlaista ajattelutapaa, opettaa huomaamaan asioita ja kirkastaa ajatuksia siitä, mikä elämässä on tärkeintä sen normaalinkin arjen keskellä.

Aikaisemmin monen ihmisen sosiaalisen median sovellukset täyttyivät upeista matkakuvista eri ulkomaan kohteista. Monelle yhdessä läheisten kanssa toteutettu ulkomaan matka on ollut kokemus, jonka on halunnut jakaa myös muiden kanssa. Nyt tietokoneen ja muiden älylaitteiden ruuduilla vilisee kuvia lähimetsästä, itse leivotuista karjalanpiirakoista, marjasaaliista ja kotimaan matkakohteista. Tavallinen ja arkinen tekeminen on muuttunut asiaksi, jota kuvataan superlatiiveilla.
Koronapandemia pakotti myös järjestöt erittäin nopealla aikataululla siirtämään, peruuttamaan tai toteuttamaan eri toimintojaan poikkeuksellisesti. Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset polkaisivat hyvin lyhyessä ajassa pystyyn Ruokaneuvoliven, joka jatkuu myös syksyllä ja on nähtävillä facebook- ja instragram-livelähetysten kautta ympäri Suomen. Etelä-Suomessa opastettiin kouluruoan valmistamisen saloihin ja Itä-Suomessa paneuduttiin voimakkaasti yritysneuvontaan. Järjestökahvit porisivat etäyhteyksien välityksellä ympäri Suomen.

Etelä-Pohjanmaalla ruoka-asiantuntijamme Asta Asunmaa puolestaan opasti internetissä muun muassa siman valmistukseen. Nyt palaamme arkeen muun muassa sieniretkien myötä, jotka ovat aina odotettuja. Myös nuotiolla ehtii vielä valmistamaan ruokaa ja Asta ottaa mielellään vastaan vinkkejä ja toiveita syksyn ja alkavan talven ruokakursseihin.

Poikkeuksellinen vuosi on lykännyt myös yhdistysten vuosikokouksia. Nyt on hyvä aika laittaa sääntömääräiset asiat kuntoon ja samalla pitää yllä yhteisöllisyyttä ja tavata samanhenkisiä ihmisiä turvavälit huomioiden, vaikka syysnuotion äärellä.

Koronapandemian jälkihoidossa tarvitaan meitä jokaista suomalaista. Poikkeusolot vahvistivat tarvetta käytännönläheiseen neuvontaan sekä osallistavaan ja yhteisöllisyyttä vahvistavaan toimintaan. Neuvontajärjestöt tavoittavat neuvonnallaan vuosittain satoja tuhansia ihmisiä. Kiitos, kun olet mukana tässä työssä omalla panoksellasi.

Mervi Mäki-Neste
puheenjohtaja
Etelä-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaiset