Suomen 12 kansallista ruoka-aarretta valittu

3 min lukuaika

Uutinen

100-vuotias Suomi saa herkullisen syntymäpäivälahjan. Suomelle valitaan kansallisruoka.

Kuva: Laura Riihelä

100-vuotias Suomi saa herkullisen syntymäpäivälahjan. Suomelle valitaan kansallisruoka. Ensimmäisessä äänestysvaiheessa 10 000 suomalaista äänesti. Reilusti yli 1000 erilaista suomalaista ruokaa sai ääniä. Kansanäänet ja raadin äänet laskettiin yhteen. Tuloksena saatiin 12 kansallisen ruoka-aarteen listaus. Kaikki valitut 12 ovat voittajia ja tarinan arvoisia. Ne tulevat saamaan ensi vuonna sesongin mukaisen nimikkokuukautensa. Nämä 12 aarretta ovat finaalissa, josta yksi valikoituu kansanäänestyksen jälkeen kansallisruoaksi! Voittaja julkistetaan 19.1.2017.

Kansallisruokahankkeen tavoitteena on saada ihmiset näkemään suomalaisen ruokakulttuurin erikoispiirteet, jotta osaamme olla niistä ylpeitä ja samalla kehittää ruokakulttuuriamme vahvuutemme ymmärtäen. Hankkeen toteuttajina ovat ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry. Hankkeessa toimijana ja rahoittajana on jatkossa myös maa- ja metsätalousministeriö.

Ruoka-alan järjestöjen yhteistyössä kokoama kansallisruokaraati koostuu suomalaisen ruokakulttuurin asiantuntijoista. Raadin tehtävänä oli varmistaa, että valittavat finalistit edustavat monipuolisesti suomalaista ruokakulttuuria tarinoiltaan, raaka-aineiltaan ja valmistustavoiltaan.

12 kansallista ruoka-aarretta

Kansan ja raadin valinnat olivat varsin yhtenäisiä. Raadilla oli mieluisa tehtävä valita vaa’ankielituotteiden välillä. Valinnassa painottuivat se, että tuote muuntuu sesonkeihin ja edustaa koko maan kulttuuria antaen tilaa alueitten omille erikoisuuksille.

Suurin keskustelu raadissa käytiin siitä, voidaanko makkara ja läskisoosi jättää listalta pois. Ne hävisivät niukasti toiselle suomalaisen perunan kanssa syötävälle herkulle: paistetuille muikuille/silakoille.

”On kiinnostavaa huomata, että elintarviketeollisuuden valmistamat tuotteet hernekeitto, maksalaatikko, mämmi ja viili nousivat kärkitusinaan. Ne ovat osa meidän omintakeista kulttuuriamme ja meillä kaikilla on niistä makumuistoja”, sanoo raadin jäsen ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä.

Kaksitoista ruoka-aarretta sesonkijärjestyksessä ovat:

 • Pitsa
 • Hernekeitto
 • Ruisleipä
 • Mämmi
 • Kalakeitto
 • Viili
 • Karjalanpiirakka
 • Mustikkapiirakka
 • Paistetut muikut/silakat perunoilla
 • Karjalanpaisti
 • Graavi kala
 • Maksalaatikko

”Eniten keskustelua tullee herättämään se, miten Italian ylpeys pizza pääsi suomalaisten ruoka-aarteitten listalle. Näen sen kuitenkin irronneen alkuperäisestä yhteydestään, siksi kirjoitimme sen kotimaisin aakkosin pitsaksi. Alkuperäinen pizzakin nousi maailmanmaineeseen vasta siirtolaisten mukana USA:ssa. Tänä päivänä pitsa on suomalaisten arkea”, raadin jäsen historioitsija ja kirjailija Lasse Lehtinen perustelee.

Jokainen aarre saa sesongin mukaisen nimikkokuukautensa ja ne tulevat eri tavoin – sellaisenaan tai modernisoituna – näkymään juhlavuoden tilaisuuksissa. ”Nämä ruoat antavat juhlavuonna monta syytä syödä yhdessä – konstailemattomasti”, Syödään yhdessä-hanketta vetävän ELO-säätiön Seija Kurunmäki iloitsee.

Jokainen voi vaikuttaa, nyt äänestämään!

Nyt valittujen 12 ruoan joukosta jokainen pääsee äänestämään ruokaa, jonka itse haluaisit Suomen juhlavuonna ylpeänä esitellä Suomen kansallisruoaksi. Äänestys alkaa 3.10. Voit äänestää suosikkiasi täällä! Alla myös osoite, johon halukkaat voivat lähettää postikorttiäänensä.

Kansallisruoka / ELO-säätiö
Yrjönkatu 34 A 12
00100 HKI
Kansallisruokaraati

Raatiin kuuluvat Ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen, Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Maija Silvennoinen, Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula, Marttojen toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, Finnjävel-ravintoloitsija Henri Alén, ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, historioitsija ja kirjailija Lasse Lehtinen, Svenska Litteratursälskapetin arkistonhoitaja Yrsa Lindqvist, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Kim Palhus, Mondo-lehden päätoimittaja Kati Kelola sekä MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi ja ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki.

www.kansallisruoka.fi
#kansallisruoka
#nationalrätt

Lisätietoja

ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Seija Kurunmäki
johtaja
+358 400 460894
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

Susanna Haavisto
tiedottaja
susanna.haavisto@elo-saatio.fi
+358 40 5060185

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry
Anni-Mari Syväniemi
Ruokakulttuuriasiamies
+358-50-5118909
Anni-Mari.Syvaniemi@mtk.fi