MKN maisema-asiantuntijat kartoittavat valiolaisten maitotilojen luontoarvoja

1 min lukuaika

Uutinen

Maitotiloilla on mahdollisuus vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen.

Laiduntajat edistävät luonnon monimuotoisuutta (kuva: Leena Lahdenvesi-Korhonen)
Maitotiloilla on mahdollisuus vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen. Vuoden 2020 loppuun mennessä Maa- ja kotitalousnaisten MKN maisema-asiantuntijat ovat kartoittaneet lähes 50 valiolaista tilaa ja antaneet konkreettisia keinoja maitotilayrittäjille luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi.
Valion ja Maa- ja kotitalousnaisten tavoitteena on, että tulevaisuudessa hiilineutraalia valiomaitoa tuotetaan yhä monimuotoisemmassa maatalousympäristössä. Tiloilla tehtävä monimuotoisuuskartoitus selvittää maitotilan luontoarvot ja antaa yrittäjälle selkeitä toimenpideohjeita.
Ensimmäiset monimuotoisuuskartoitukset kesällä ja syksyllä 2019 onnistuivat hyvin.
”Kartoitukset saivat erinomaista palautetta maitotilayrittäjiltä. Palvelun avulla yrittäjät löysivät uusia näkökulmia tilan kehittämiseen”, kertoo kehityspäällikkö Heidi Huttunen Valiolta.
Tänä kesänä Maa- ja kotitalousnaisten MKN maisema-asiantuntijat tekevät 30 uutta tilakartoitusta eri puolilla Suomea.
”Tilat ovat lähteneet todella innokkaasti mukaan. 30 kartoituskohdetta saatiin hyvin nopeasti kasaan. Odotamme innolla kartoitusten tuloksia”, sanoo maiseman- ja luonnonhoidon kehitysjohtaja Leena Lahdenvesi-Korhonen Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.
Maastokäynnillä selviää parhaimmat toimenpiteet
Maastokäynti on oleellinen osa monimuotoisuuskartoitusta. Maastokäynnillä maisema-asiantuntija ja maitotilayrittäjä kartoittavat yhdessä tilan arvokkaita luontokohteita, indikaattorilajeja sekä vieraslajeja hyödyntäen olemassa olevaa kartta-aineistoa ja viljelykirjanpitoa.
Samalla pohditaan, miten maitotila voi lisätä luonnon monimuotoisuutta kyseiselle tilalle sopivilla toimenpiteillä
”Maastokäynnillä on helppo pohtia yhdessä luonnon monimuotoisuutta tukevia kehityskohteita ja kartoittaa sitä, minkälaisiin toimenpiteisiin yrittäjällä on mahdollisuus sitoutua”, Lahdenvesi-Korhonen painottaa.