Klassikkoleivonnaisia naistenpäivän herkutteluun

2 min lukuaika

Juhlistetaan kansainvälistä naistenpäivää ja Minna Canthin päivää naisellisten leivonnaisten kera.

Maaliskuussa 8.3. vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Juhlistetaan päivää nauttimalla kahvit naisellisten leivonnaisten kuten prinsessakakun, bebe-leivosten tai tuulihattujen kera. Minna Canthin päivää 19.3. sopii juhlistaa hänen nimikkokakulla.

- Leivonnaiset sopivat hyvin myös pian koittavaan kevään juhlakauteen, vinkkaa kotitalousopettaja ja järjestöpäällikkö Helena Velin Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.

Prinsessakakusta riittää tarjottavaa useammallekin juhlijalle. Se on alun perin ruotsalainen kupumainen sokerikakku, jonka täytteenä on vaniljakreemiä tai kermahyytelöä tai -vaahtoa sekä vadelmahilloa. Kakku on päällystetty vihreäksi värjätyllä marsipaanilla. Pinnalla on koristeena siivilöityä tomusokeria, mahdollisesti myös marsipaanikukkia. Perinteisen kakun reunoja voi myös koristaa suklaasta pursotetut kruunukuviot. Kakkua on kutsuttu myös oopperakakuksi.

- Bebe-leivos taas on pieni herttainen tarjottava, kuvailee Helena Velin.
Leivoksen murotaikinapohja täytetään voikreemillä ja kuorrutetaan sokerivesikuorrutuksella, joka on useimmiten vaaleanpunainen. Nimi viittaa leivonnaisen alkuperän olevan Ranskasta. Suomessa leivonnaisia on tehty leipomoissa 1900-luvulta alkaen.

Ilmava tuulihattu, ranskalaisittain petit chou, voidaan täyttää niin suolaiseksi kuin makeaksi leivonnaiseksi. Itse tuulihattu tehdään kiehuvaan rasva-vesiseokseen lisäämällä vehnäjauhoja. Jäähtyneeseen seokseen lisätään munia yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Taikinanokareet tai -renkaat kohoavat uunissa ontoiksi leivonnaisiksi.

- Uunin luukkua ei saa avata paistoajan ensimmäisten 15 minuutin aikana, jotteivät leivonnaiset lässähdä. Tuulihattujen täytteissä vain mielikuvitus on rajana eri makuvariaatioille, Velin vihjaa.

Minna Canthin kakkukahveilla tasa-arvon päivänä 19.3.

- Hyvän syyn kahvittelulle leivonnaisineen tarjoaa myös 19.3. vietettävä Minna Canthin päivä, jota vietetään tasa-arvon päivänä. Päivän kunniaksi kahveilla voi tarjota vaikka hänen on nimikkokakkuaan, jonka reseptin sanotaan olevan Canthin perheen keittokirjasta, kertoo Helena Velin.

Kakun makumaailma on muhkean mausteinen. Historian tiedoissa kerrotaan, että ennen täytekakkuja kuivien kakkujen kanssa tarjottiin kermavaahtoa ja hilloja. Ehkäpä Minna Canth tarjosi nimikkokakkuaan omillekin vierailleen. Canthin Kuopion kotiin, Kanttilaan muodostui Minnan salonki, aikalaisten tunnettujen kulttuurivaikuttajien kohtauspaikka.

järjestöpäällikkö Helena Velin, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus,
p. 040 527 1579, helena.velin (at) maajakotitalousnaiset.fi

Lähteet: Turtia 2009, Gastronomian sanakirja ja Lönnqvist 1997, Leivos