Kirsti Mannisen Omat avaimet on vahva kuvaus maaseudun naisten yhteistyöstä

2 min lukuaika

Uutinen

Maa- ja kotitalousnaisten järjestöhistoriikin lisäksi Omat avaimet on kuvaus maaseudun naisten aikaansaannoksista 1700-luvulta tähän päivään

Logo artikkelikuva 620x360 0

Maa- ja kotitalousnaisten järjestöhistoriikin lisäksi Omat avaimet on kuvaus suomalaisen maaseudun ja sen elämänmuodon muutoksista sekä maaseudun naisten aikaansaannoksista 1700-luvulta tähän päivään saakka.

Kirjailija, FT Kirsti Manninen on toiminut aihealueen tutkijana ja historiikin kirjoittajana. Teos julkaistaan Helsingissä 9.4.2016.

Historiateoksessa maaseudun naisten järjestötyötä tarkastellaan osana laajempaa kokonaisuutta, johon kuuluvat sekä talonpoikaiset perinteet että yhteiskunnalliset muutokset.

Teos kertoo maaseudun naisten koulutuksen ja itsenäistymisen historiasta. Samalla se on mm. kotitaloustyön, käsityötaidon, puutarhaviljelyn, maaseudun yritystoiminnan, kotiseututyön ja kansainvälistymisen historiaa.

– Teos kuvaa myös sitä henkistä ja taloudellista vallankumousta, joka on saapunut maalaiskoteihin miltei huomaamatta emäntien, tyttärien ja miniöiden esiliinojen taskuissa ja muovaa edelleen suomalaista maaseutua, kirjailija Kirsti Manninen kuvailee.

Maaseudun naisten asemasta ja yhteiskunnallisesta toiminnasta on 2000-luvulla julkaistu monia akateemisia opinnäytteitä ja tutkimuksia. Omat avaimet -teos kokoaa tutkimustulokset ja esittelee niitä mahdollisimman laajaa lukijakuntaa kiinnostavassa muodossa.

– Historiikin tavoitteena on ollut koota ja tallentaa katoamassa olevaa tietoa ja aineistoa, joka koskee maaseudun naisten ja heidän paikallisen yhteistyönsä historiaa. Hanke on ajankohtainen, sillä perheviljelmien määrän supistuessa sukutalojen kamareihin ja ullakoille varastoidut aineistot ovat vaarassa tuhoutua eikä suullinen perimätietokaan enää välttämättä siirry sukupolvelta toiselle, Manninen kertoo.

Omat avaimet – Maa- ja kotitalousnaisten yhteistyön ja neuvonnan historiaa
Maa- ja kotitalousnaisten Keskus 2016
318 sivua
hinta 39 €
ISBN: ISBN 978-952-5302-47-9

Tilattavissa Maa- ja kotitalousnaisten verkkokaupasta 9.4. alkaen. Hintaan lisätään käsittelykulut 6 € ja postikulut painon mukaan. Teosta myy myös Suomalainen Kirjakauppa.

Maa- ja kotitalousnaiset on ruuan, maiseman ja yrityspalveluiden asiantuntijajärjestö sekä maaseutuhenkisten ihmisten suuri ja aktiivinen verkosto. Maa- ja kotitalousnaisten 70 asiantuntijaa työskentelee 11 piirikeskuksessa yhteistyössä ProAgria Keskusten kanssa. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on järjestön valtakunnallinen keskusjärjestö.
Maa- ja kotitalousnaiset – juuret maalla

www.maajakotitalousnaiset.fi
www.facebook.com/maajakotitalousnaiset
Instagram: @maajakotitalousnaiset
Twitter: @maajakotitalous