Etsintäkuulutus Pirkanmaalle! Onko teidän kylänne maisemahelmi?

2 min lukuaika

Uutinen

Haemme kyliä, jotka haluavat hioa upeista maisemistaan helmiä. Onko teidän kylänne kiinnostunut hyödyntämään ja kehittämään omia maisemiaan?

Maisema viljakkala

Maisemahelmiä -hanke etsii Pirkanmaalta maisemasta ja sen hyödyntämisestä kiinnostuneita kyliä sekä aktiivisia yhdistyksiä. Hanke tullaan toteuttamaan vuosina 2016-2017. Ensisijaisesti haemme mukaan arvokkailla maisema-alueilla sijaitsevia kyliä kolmen Leader -ryhmän alueelta.

Kultakin alueelta (Kantri, PoKo ja Pirkan Helmi ry:t) voidaan ottaa mukaan 2-3 kylää.

Kantri ry: Lempäälä, Orivesi, Pirkkala ja Vesilahti sekä Kangasalan, Nokian, Tampereen ja Ylöjärven maaseutualueet

PoKo ry: Juupajoki, Mänttä-Vilppula, Ruovesi ja Virrat

Pirkan Helmi ry: Akaa, Pälkäne, Urjala ja Valkeakoski

Kukin kylä saa valita itselleen oman teeman, jolla hanke toteutetaan. Teemat:

1. Hyödynnä kyläsi historiaa - sata vuotta suomalaista maisemaa

Suomi täyttää sata vuotta v. 2017 ja hankkeen tavoitteena on tuoda esiin suomalaisen kylämaiseman muutos ja maiseman arvot. Hankkeessa laadimme kylän maisemahistorian selvityksen, joka tehdään sähköiseen muotoon vanhoine karttoineen, tarinoineen ja kuvineen. Ne ovat hyödynnettävissä mm. kylien ja kuntien nettisivuilla, osana kyläkirjoja tai sosiaalisessa mediassa. Selvitys tehdään yhdessä asukkaiden kanssa työpajoissa, joissa aiheena voi olla esim. tietty aikakausi tai vanhat kartat ja valokuvat.

2. Makumaisema – ruokareittejä/tapahtumia maisemaan

Tavoitteena on kylän oman ruokaperinteen nosto ja jalostaminen tuotteiksi. Maaseudun maisema on ruuantuotannon maisemaa. Hankkeessa suunnittelemme maisemaan ja ruokaan liittyviä tapahtumia. Esimerkiksi ruokavaelluksen, missä voidaan tarjota alueen omien tuottajien tuotteita ja luonnon antimia.

3. Meidän maisemamme maalla, mobiilireittejä kyliin

Vuosi 2016 on Vihervuosi ja sen teemana on Minun maisemani - maalla ja kaupungissa. Hankkeessa osallistumme Vihervuoteen luomalla maisemareitistöjä kyliin ja tuomalla esiin maaseudun maisemia. Kyliin suunnitellaan maisemaa, luontoa ja kulttuuriympäristöä hyödyntävä reitistö, josta tehdään mobiilisovellus. Reitin varrelle voidaan liittää yrityksiä ja palveluja. Reitistö toteutetaan yhteistyössä asukkaiden, maanomistajien ja alueen yrittäjien kanssa.

Ilmoita kyläsi mukaan hankkeeseen 15.4.2016 mennessä: Jutta Ahro tai Riikka Söyrinki (yhteystiedot alla)