Talkkuna-raparperipiiras

Talkkuna-raparperipiiras yhdistää perinteisen talkkunan rouhean maun raikkaan raparperitäytteen kanssa pehmeäksi ja meheväksi kokonaisuudeksi. Kermaviilitäyte tasapainottaa raparperin kirpeyttä ja antaa täyteläisen maun piiraaseen.

Talkkuna rapaperipiirakka vaaka Viljakainen
Kuva: Timo Viljakainen

Talkkuna-raparperipiiras

Pohja:
100 g margariinia tai voita
1,5 dl fariinisokeria
1,5 dl kevytkermaa
1,5 dl talkkunajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Täyte:
5 - 6 dl (350 g) raparpereja
0,75 dl sokeria
1 prk kermaviiliä
0,5 dl kevytkermaa
0,5 dl maitoa
0,5 dl sokeria
3 munaa
1 tl vaniljasokeria

1. Esikäsittele raparperit. Kuori huuhdotut raparperit ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Pehmennä puolikypsäksi mikrossa. Mikäli nestettä irtoaa, ota se talteen mehuna juotavaksi tai käytä kiisseliin. Mausta raparperit sokerilla ja jätä ne jäähtymään.
2. Sulata rasva. Lisää sokeri ja kevytkerma sekoittaen.
3. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi seos taikinaan. 
4. Taputtele voideltuun piirasvuokaan (halkaisija 28 - 30 cm). Kasta tarvittaessa kädet jauhoihin. 
5. Sekoita loput täytteen ainekset keskenään
6. Kaada seos pohjalle. Levitä raparperit kermaviiliseoksen päälle. 
7. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä.