Satakunnan siikasoppa

Kalaruoat

Herkullinen, kirkaslieminen soppa kypsyy ’hiljalleen hymyillen’

Leena Ylikanno

Satakuntalainen siikasoppa

1,5 litraa vettä
1 kg siikaa
8 perunaa lohkoina
1 sipuli lohkoina
10 maustepippuria
1 tl merisuolaa
tilliä
2 rkl voita

Perkaa siika: suomusta, poista sisälmykset ja kidukset.
Lisää kuoritut, lohkotut perunat ja sipuli kylmään veteen kiehumaan. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kun vesi alkaa kiehua, lisää siika paloina perunoiden päälle.
Keitä poreillen hiljaisella tulella vajaa pari tuntia.
Lisää valmiiseen siikasoppaan runsaasti tilliä ja 2 ruokalusikallista voita.

  Satakuntalainen soppa syntyy hiljaa hymyillen

  Satakunnan laajasta perinneruokakirjosta yritysneuvoja Leena Ylikännö nostaa esiin siian ja siitä tehtävän kirkasliemisen sopan.

  - Soppa on tyypillistä satakuntalaista ruokaa ja siika alueen aito raaka-aine, Leena kertoo. Siikasoppa on isojen juhlien rantakala, jota tarjottiin hyvän siikasaaliin kunniaksi. Rannalla soppaa keitettiin isoissa padoissa. Näin siikaa saivat maistella myös ne, jotka eivät itse päässeet sitä pyytämään.

  Meren rannalla Satakunnassa syödään isoa merisiikaa. Pienemmät ja pehmeälihaiset siiat puolestaan kalastetaan alueen järvistä.

  - Isot siiat ovat mainioita myös graavattuina. Pikkusiiasta syntyy herkkua savustamalla, paistamalla ja soppaan ne voi lisätä kokonaisina kaloina. Saatavilla on myös kasvatettua siikaa, mutta kasvatetusta ja luonnonsiiasta ei voi puhua edes samana päivänä, Leena toteaa.

  Siikaa ei noin vain haeta, vaan sitä pitää pyytää – usein hartaasti ja ajan kanssa. Aikaa tarvitaan myös parhaan siikasopan syntymiseen.

  - On taito keittää hiljalleen. Vahva kalan maku saadaan soppaan juuri todella hitaalla keittämisellä. ’Hiljalleen hymyillen’ kypsyy herkullinen, kirkaslieminen soppa, jossa kala pysyy napakasti koossa eikä hajoa liemeen, Leena opastaa.

  Paras soppaperuna on Siikli, ja varhaisperuna-aikaan voi pienimmät potut nostella soppaan kokonaisina. Tärkeintä on käyttää tarpeeksi kiinteää perunaa.

  Ensikertalaista Leena neuvoo maltillisuuteen. Kun vesi sopassa alkaa kiehua, vähennetään tehoja heti. Keiton annetaan kypsyä hiljalleen poreilevassa vedessä kaikessa rauhassa.

  Ytyä soppaan saa lisäämällä sen pinnalle satakuntalaisen ruisreikäleivän ohuita viipaleita yhtä aikaa kalan kanssa. Soppaan kelpaa hieman kovettunutkin leipä, sillä liemessä se imee itseensä herkullista makua. Leivän ja kalan voi nostaa erikseen tarjottavaksi vadille.
  Leena haluaa kannustaa kalan monipuoliseen käyttöön.

  - Kalasoppa on ihana kesäruoka, joka syntyy yksinkertaisista raaka-aineista. Ei tarvita kuin perunaa, ja kalaahan tuppaa mökillä tulemaan. Keiton voi kypsentää kaasukeittimellä tai mahdollisuuksien mukaan avotulellakin.