Rapsi eli raparperilisäke

Raparperilisäke on ihanan monipuolinen lisuke kesäpöytään. Se toimii niin makeiden kuin suolaisten ruokien kanssa.

Raparperiasetelma Kotimaiset Kasvikset ry
Kuva: Kotimaiset kasvikset ry:n kuvagalleria

2 dl raparperia
1-2 varhaissipulia ilman varsia
1 dl kuivattuja, tuoreita tai pakastettuja karpaloita
vettä keittämiseen
3–5 kpl kokonaista neilikkaa tai 1 tl jauhettua
1 cm:n pala tuoretta inkivääriä tai 0,5 tl jauhetta 
(hunajaa tai sokeria)

1. Kuori raparperi tarvittaessa. Paloittele raparperi ja silppua sipulit. Laita kattilaan karpaloiden kanssa. Lorauta vettä ainesten sekaan kattilan sen verran, että pohja peittyy
2. Mikäli käytät kokonaisia neilikoita ja palan tuoretta inkivääriä, lisää ne myös kattilaan ja keitä aineksia hiljaisella lämmöllä kannen alla 15–20 minuuttia. Inkiväärin voit halutessasi myös raastaa ennen kattilaan lisäämistä.
Jos käytät kuivattuja, jauhettuja mausteita, lisää ne vasta keittämisen loppuvaiheessa.  
3. Kun ainekset ovat pehmentyneet, maista tarvitaanko makeutta lisää. Mikäli käytät tuoreita tai pakastettuja karpaloita, saatat tarvita makeutusta.   
4. Jäähdytä seos ja tarjoa lisäkkeenä kalalle, lihalle tai makkaralle. 
Rapsi säilyy hyvin, joten valmista isompi määrä kerralla.

Vinkki! Makeuta lisäke reilummin ja tarjoa yllättävänä seuralaisena jäätelölle. Sipulista huolimatta se sopii makeidenkin herkkujen seuraan!