Punajuurikranssit

Tarjoa leipää joulun aterioilla tai anna maistuvaksi lahjaksi.

Osittain punajuurella värjättyä ja viipaloitua leipäkranssia tarjoiluvadilla, taustalla juustoa, hilloa ja kynttilöitä
Kuva Timo Viljakainen

Punajuurikranssit

2 kpl

5 dl piimää
pala (50 g) tuorehiivaa
2 tl suolaa
0,5 dl siirappia
2 dl ruishiutaleita
n. 9,5 dl vehnäjauhoja
0,75 dl öljyä
2-3 punajuurta (3 dl raasteena)
n. 2 dl vehnäjauhoja
1 rkl silputtua tuoretta basilikaa
Voiteluun:
piimää
Pinnalle:
seesaminsiemeniä

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää suola, siirappi, hiutaleet ja jauhot. Alusta rasva taikinaan.

2. Jaa taikina kolmeen osaan.

3. Kuori ja raasta punajuuret. Yhdistä punajuuriraaste ja basilika. Lisää raaste ja noin 2 desilitraa vehnäjauhoja yhteen taikinapalaan.

4. Anna taikinapalojen nousta leivinliinan alla.

5. Leivo jokaisesta taikinapalasta kaksi (70 cm) säiettä ja letitä kahdeksi pitkoksi siten, että letissä on kaksi vaaleaa ja yksi punainen säie. Kiepauta pitkot kransseiksi ja yhdistä päät.

6. Kohota kranssit pellillä leivinliinan alla. Voitele piimällä ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.

7. Paista 200 asteessa noin 30 min. Tarjoa esimerkiksi juustojen kera.

VINKKI Kranssit sopivat myös lahjaksi tai tuliaisiksi.