Punajuurikakku

Mehevä punajuurikakku sopii vaikka jälkiruoaksi joulupöytään

Punajuurikakku
Kuva: Kati Laszka

Punajuurikakku

12 palaa

700 g punajuuria
3,5 dl fariinisokeria
1 rkl sitruunamehua
(n. 100 g tummaa suklaata)
3 kananmunaa
1,5 dl rypsiöljyä
2 dl maustamatonta jogurttia tai piimää
2 tl vaniljasokeria
6 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl jauhettua kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta

Täyte ja kuorrutus
1 dl omenasosetta
150 g voita
5 dl tomusokeria
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl kaakaojauhetta
1 rkl sitruunamehua
(n. 50 g tummaa suklaata)

1. Kuori ja raasta punajuuret hienoksi raasteeksi. Laita kulhoon ja mittaa päälle sitruunamehu sekä 1 dl sokerista. (Rouhi suklaa ja ripottele punajuuriraasteelle). Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla ja kuumenna uuni 175 asteeseen.

2. Vatkaa kananmunat ja loput sokerista kevyesti vaahdoksi. Vaahdon ei tarvitse olla yhtä kuohkeaa kuin sokerikakun vaahdon.

3. Sekoita öljy ja jogurtti punajuuriraasteeseen. Mittaa vaniljasokeri, jauhot, kaakaojauhe, mausteet, sooda ja leivinjauhe siivilään ja siivilöi punajuuriraasteelle. Sekoita. Jos taikina vaikuttaa kovin tanakalta, lisää hiukan vettä tai maitoa. Punajuurien mehukkuus vaikuttaa taikinan kosteuteen.

4. Lisää lopuksi munaseos ja kääntele tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina uunipellille.

5. Kypsennä noin 35 minuuttia uunin keskitasolla. Nosta uunista ja anna jäähtyä.
6. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri kuohkeaksi. Lisää tuorejuusto, kaakaojauhe ja sitruunamehu ja vatkaa tasaiseksi.

7. Leikkaa kakkupohja puoliksi. Levitä molemmille paloille omenasosetta, joka on tarvittaessa notkistettu vedellä. Lusikoi vajaa puolet kuorrutuksesta toiselle puolikkaalle ja nosta toinen pohjapala päälle. Lusikoi loput kuorrutuksesta kakulle ja levitä huolimattomasti.

8. Jos haluat suklaata pinnalle, rouhi ja ripottele se kakulle tai sulata suklaa ja valuta raidoiksi. Nosta tarjolle. Halutessasi voit koristella kakun karamellisoidulla punajuurella (ohje alla) tai kaupan valmiilla juureslastuilla.

VINKKEJÄ

  • Kakkupohjan voi kypsentää myös kahdessa pyöreässä vuoassa (⌀ n. 24 cm).
  • Voit paistaa kakun paria päivää aikaisemmin ja kostuttaa omenasoseella. Täytä ja kuorruta vasta tarjoilupäivänä.
  • Arkisempi versio kakusta syntyy täyttämällä kakku vain omenasoseella ja valmistamalla puolikas annos kuorrutusta. Levitä kuorrutus kakulle.
  • Tähän kakkuun voit upottaa päiväyksen yli menneen kerman, kermaviiliin tai muun hapanmaitotuotteen.