Pohjois-savolainen rieska, kouhaatus

Itä-Suomalainen rieska- ja leipäperinne on monipuolista ja rikasta.
Savolainen ohrarieska on tuoreena todellinen herkku. Kun puhutaan rieskasta, on sillä eri puolella Suomea erilainen merkitys. Monille rieska on ohut ilman kohotusaineita tehtävä leivonnainen. Pohjoissavolainen rieska on pehmeä ja kuohkeaa ja siihen on käytetty kohotusaineena hiivaa.

Halkaistu leipä
Kuva Marja Niskanen

Pohjois-savolainen rieska

1 l kädenlämpöistä piimää tai maitoa

1 pala hiivaa

3 tl suolaa

n. 700 g ohrajauhoja

n. 700 g vehnäjauhoja

  1. Lämmitä piimä tai maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva.
  2. Lisää ohrajauhoja nesteeseen sen verran että saat paksuhkon vellin. Jätä juuri raskittumaan kahdeksi tunniksi.
  3. Lisää suola ja alusta taikina lopuilla jauhoilla pehmeäksi. Ohrarieska tulee alustaa pehmeäksi mutta kuitenkin sen verran kiinteäksi, että se voidaan leipoa.
  4. Kohota taikina liinan alla kaksikertaiseksi.
  5. Paloittele taikina kolmeen tai neljään osaan ja hiero ne pyöreiksi kartiomaisiksi rieskoiksi. Laita ne kohomaan jauhotetulle leivinpöydälle. Muotoile pyöreäksi.
  6. Kohota rieskoja 10–15 min.
  7. Voitele piimällä ja paista leivin uunin arinalla 225–250 asteessa n. 30–40 min. Jos paistat sähköuunissa, paista ensin 250 asteessa n. 10 min. ja laske sitten lämpö 225 asteessa 20–30 min.

Lue lisää rieskasta