Paahtopaistisalaatti

Kypsä paahtopaisti saa muhevia makuja marinadista

Paahtopaistisalaatti lautasella
Kuva_Timo Viljakainen

Paahtopaistisalaatti

Kypsä paahtopaisti saa muhevia makuja marinadista. Suupalan kokoiset lihapalat on helppo syödä pelkällä haarukalla.

n. 1,5 kg naudan, lampaan, hirven tai poron paahtopaistia
öljyä paistamiseen

Marinadi
1 dl öljyä
0,5 dl valkoista balsamicoa
1 tl suolaa
ripaus rouhittua rosé- ja mustapippuria
1 rkl tuoretta rosmariinia tai basilikaa
(2 punasipulia ohuina viipaleina)
(2 valkosipulinkynttä ohuina viipaleina)

Salaattiin
100 g rucolasalaattia
1 kerä (n. 200 g) jääsalaattia tai 2 kpl (á 80 g) valmista salaattiseospussia
1 rasiaa (á 250 g) kirsikkatomaatteja
2 kpl maustekurkkua

Ota paahtopaisti huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsentämistä. Poista siitä kalvot.

Kuivaa paistin pinta ja ruskista se joka puolelta kuumassa öljyssä paistinpannussa.

Nosta paisti vuokaan ja aseta lihalämpömittari paistin keskelle paksuimpaan kohtaan.

Kypsennä paistia 125 asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on haluttu. 55-asteinen paisti on sisältä punertava (medium) ja 60–65 asteinen on kypsä (well done). Aikaa paistamiseen kuluu noin 1,5 tuntia lihakiloa kohti.

Kääri kypsä liha folioon ja anna jäähtyä.

Sekoita marinadin ainekset keskenään isoon kannelliseen kulhoon.

Leikkaa kypsä paahtopaisti poikkisyin ohuen ohuiksi viipaleiksi ja paloittele viipaleita suupalan kokoisiksi paloiksi. Siirrä lihaviipaleet marinadikulhoon ja kääntele, jotta viipaleet maustuvat kauttaaltaan. Sulje kansi ja ravistele kulhoa. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunnin ajan, mielellään yön yli.

Valuta paistiviipaleista ylimääräinen marinadi pois, voit käyttää sen salaatin kastikkeena.

Levitä vadille salaatit ja nostele päälle halkaistut tomaatit. Pilko kurkut pieniksi kuutioiksi. Aseta ainekset paistiviipaleiden kanssa salaatin päälle.

    VINKKI! Paloittele salaatti helposti syötäviksi suupalankokoisiksi paloiksi, joiden syöminen onnistuu pelkällä haarukalla. Usein kodin juhlissa ei riitä pöytätilaa kaikille vieraille ja siksi tarjoilut kannattaa suunnitella niin, että tarjottavien nautiskelu onnistuu vaikka seisten.