Mangoldikääryleet itämaisella twistillä

Kauralla ja sienillä täytetyt herkulliset kääryleet voi valmistaa myös mustakaalista.

mangoldikääryleitä, chiliä, korianteria lautasella. Kastike eri kulhossa.
Kuva: MKN Kati Laszka

Mangoldikääryleet itämaisella twistillä

G V

4 annosta

12 mangoldinlehteä
1 dl ruokakaurajyviä
n 200 g siitakesieniä tai kantarelleja pilkottuna
1-2 kesäsipulia varsineen
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1 cm:n pala tuoretta inkivääriä
1/2 chili
kourallinen korianteria tai muita yrttejä
Pinnalle n. 1 rkl seesamiöljyä
0,25 tl valkopippuria
1 tl suolaa
1 rkl seesamiöljyä
Kastike:
1 dl lime- tai sitruunamehua
2 rkl seesamiöljyä
0,5-1 tl (ruoko)sokeria
2 rkl soijakastiketta
valkosipulin kynsi
muutama ohut viipale chiliä

1. Keitä ruokakaura pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi.
2. Kiehauta mangoldin lehtiä pari minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja anna jäähtyä hieman.
3. Silppua puhdistetut sienet ja sipulit. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi ja inkivääri hienoksi. Silppua chili ja yrtit.
4. Kuumenna silputtuja sieniä pannulla, kunnes niistä alkaa irrota nestettä. Lisää öljy sekä inkivääriraaste. Kuumenna minuutin verran. Lisää sipulit, porkkana ja chili. Kuullota, kunnes ainekset alkavat pehmetä. Kääntele sekaan valutettu kaura. Mausta yrteillä, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.
5. Asettele mangoldinlehti työtasolle, lehtiruoti itsestäsi poispäin ja laita täytettä lehdelle vähän lehden koon mukaan. Taita lehden reunat täytteen päälle ja rullaa tiukaksi kääryleeksi. Asettele mangoldikääryleet rinnakkain voideltuun uunivuokaan.
6. Kypsennä uunissa 200 asteessa 15-20 minuuttia tai kunnes kääryleet ovat saaneet pintaan väriä.
7. Valmista kastike kääryleiden kypsyessä. Sekoita limemehu, öljy ja soijakastike. Leikkaa valkosipuli viipaleiksi ja sekoita kastikkeen joukkoon chiliviipaleiden kanssa.
8. Anna mangoldikääryleiden jäähtyä hieman. Valuta päälle halutessasi hiukan seesamiöljyä ja tarjoa kääryleet kastikkeen kanssa.

Vinkki: Kääryleet voi kypsentää myös kannellisessa kasarissa liedellä. Kaada kääryleiden sekaan n 5 dl mietoa kasvislientä ja hauduta kääryleet siinä kypsäksi.
Jos täytettä jää, se maistuu sellaisenaan risottomaisena ruokana salaatin kanssa.
Valmista kääryleet vaihteeksi mustakaalista.