Lammaskierteet

Lammaskierteet sopivat pikkusuolaisiksi kahvipöytään.

Sämpylätaikina:

pala (50 g) tuorehiivaa 
4 dl vettä tai maitoa 
1 dl ruisjauhoja
n. 10 dl sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja 
0,25 tl suolaa
2 rkl hunajaa tai siirappia
0,5 tl suolaa
2 dl porkkanaraastetta
1 dl öljyä

Täyte:

1 sipuli
2 dl porkkana- tai muuta juuresraastetta 
n. 300 g lampaan jauhelihaa
2 rkl öljyä
2-3 rkl tomaattipyreetä
1 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl paprikajauhetta
(n. 0,5 dl vettä)
Voiteluun: Kananmuna (juustoraastetta)

1. Murenna hiiva kulhoon. Kaada päälle kädenlämpöinen neste ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää ruisjauhot ja sämpyläjauhoja sen verran, että saat paksun vellin. 
2. Peitä kulho liinalla ja jätä odottamaan noin 15 minuutiksi, tai kunnes taikinajuuri kuplii.
3. Taikinajuuren tekeytyessä valmista täyte. Kuori sipuli ja silppua se. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulia hetki. Lisää jauheliha ja ruskista kevyesti. Lisää porkkanaraaste, tomaattipyree ja mausteet sekä tarvittaessa vettä. Hauduta seosta n 5 minuuttia. Nosta sivuun liedeltä.
4. Sekoita taikinajuureen hunaja, suola ja porkkanaraaste. Lisää jauhoja vähitellen taikinaa käsin alustaen, kunnes taikina alkaa irrota käsistä ja kulhon reunoilta.  Lisää vaivaamisen loppuvaiheessa öljy. Taikina saa olla pehmeää, mutta sen pitää olla käsiteltävää. 
5. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli molemmat puolet suorakaiteen muotoiseksi levyksi, jaa täyte levyille ja levitä tasaiseksi. 
6. Kääri levyt rullalle ja leikkaa n. 2,5 cm paksuisia viipaleita. Laita viipaleet paperivuokiin. Peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaisikis (n 20 minuuttia) 
7. Voitele kananmunalla ja ripottele rullille halutessasi juustoraastetta. Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia, kunnes rullat ovat kullanruskeita.