Kuusenkerkkäsiirappi keittämättä

Helposti valmistuva, mutta aikaa ja auringonvaloa vaativa maukas siirappi.
Kuusenkerkkien keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan!

Kuusenkerkkiä ja sokeria purkissa ikkunalaudalla
Kuva: Marita Suontausta

Kerkkäsiirappia voi tehdä kahdella tavalla: keittämällä tai käyttämällä auringonvaloa. Eri tavalla valmistetut siirapit ovat erilaisia sekä maultaan, että koostumukseltaan.

Keittämällä tehty siirappi on paksua ja tummaa, ja siinä on vain häivähdys kuusen aromia. Valossa uutettu siirappi on kirkasta ja juoksevaa, ja maistuu voimakkaasti havulle.

Käytä keitettyä siirappia esimerkiksi piparitaikinassa, leipätaikinoissa ja muromyslin teossa. Vaalea siirappi sopii jogurttiin, jäätelön päälle tai lettujen ja pannukakun pinnalle vaahterasiirapin tavoin.

Keittämättä valmistuva kuusenkerkkäsiirappi

puoli purkkia (n. 2 dl) kuusenkerkkiä
puoli purkkia (n. 2 dl) sokeria

1. Laita huuhdellut, valutetut kerkät lasipurkkiin ja painele tiukasti purkin
pohjalle. Kaada päälle sokeri.

2. Laita kansi löyhästi päälle kiertämättä sitä kiinni tai käytä lautasta kantena.

3. Nosta purkki aurinkoiselle ikkunalle. Voit kääntää purkkia päivän parin
välein, mutta se ei ole välttämätöntä.

4. Kun kaikki sokeri on sulanut, siivilöi siirappi puhtaaseen purkkiin. Halutessasi
voit antaa siirapin maustua vielä muutaman päivän ennen siivilöintiä.

5. Säilytä siirappi viileässä. Säilyy ainakin vuoden.