Karviaisjäädyke kinuskilla

Raikkaassa jäädykkeessä maistuvat kirpeä karviainen ja täyteläinen kinuski

Karviasjäädyke lasivadilla
Kuva: Kati Laszka

Karviaisjäädyke kinuskilla 

4 annosta

2 dl karviaisia
2 dl kermaa
200 g kermaviiliä tai tuorejuustoa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Karviaiskinuski
1 dl karviaisia
1,5 dl ruokosokeria
50 g voita
1 dl kermaa
2 liivatelehteä

1. Valmista ensin kinuski. Mittaa sokeri kattilaan tai pannulle. Kuumenna ja anna paahtua kauniin ruskeaksi.

2. Lisää voi pieninä nokareina ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Lisää kerma ja anna kiehua koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee.

3. Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään.

4. Lisää karviaiset kinuskin sekaan. Anna kiehua muutama minuutti ja siivilöi karviaiset pois. Painele karviaisista mehu tarkkaan kinuskin sekaan. Jatka kinuskin keittämistä, kunnes seos sakenee.

5. Purista ylimääräinen vesi pois liivatteista ja lisää ne kinuskin sekaan. Sekoita tasaiseksi.

6. Kaada kinuski kelmulla vuorattuun noin litran vetoiseen kakkuvuokaan ja laita pakastimeen jäätymään.

7. Valmista jäädyke. Soseuta karviaiset sauvasekoittimella tai painelemalla ne siivilän läpi.

8. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon kermaviili ja sokerit. Kääntele sekaan karviaisissose.

9. Ota kinuskivuoka pakastimesta. Kaada jäädykemassa kinuskin päälle ja suojaa kelmulla tai foliolla. Laita takaisin pakastimeen.

10. Anna jäätyä 4–6 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään. Ota tarjolle puoli tuntia ennen tarjoilua. Kasta vuoan pohja nopeasti kuumaan veteen ja kumoa jäädyke tarjoiluvadille. Koristele esimerkiksi karviaismarjoilla ja karviaisen tai mintun lehdillä.