Jääpaisti
Jääpaisti on pitkään uunissa kypsytetty mehevä lihaherkku, joka saa makua mausteliemestä.
Jääpaisti
n. 8 annosta
G M
2 kg:n hirven, poron tai peuranpaisti
Mausteliemi:
2,5-3 l vettä
6 rkl karkeaa eli merisuolaa
0,5 rkl sokeria
1-2 rkl katajanmarjoja
1 rkl kokonaista mustapippuria
1 rkl kokonaista valkopippuria
5 kpl laakerinlehteä
2 tl rakuunaa tai 2 rkl tuoretta rosmariinia
(5 kpl valkosipulin kynttä)
1. Kuumenna uuni 90-100 asteeseen.
2. Nosta jäinen paisti uunin kestävälle vadille tai vuokaan.
3. Kypsennä paistia uunissa 7-8 tuntia. Tarkista paistin sisälämpötila. Parhaimmillaan paisti on hieman punertava ja sisälämpötila noin 62-65 astetta.
4. Kiehauta mausteliemi kattilassa.
5. Upota paisti heti uunista oton jälkeen kuumaan mausteliemeen.
5. Laita kansi päälle ja siirrä viileään.
5. Anna paistin maustua vähintään 5 tuntia vaikka yön yli.
5. Mitä isompi paisti on kyseessä, sitä kauemmin se saa maustua. Se voi olla jopa vuorokauden tai kaksi.
6. Nosta paisti mausteliemestä hyvissä ajoin ennen leikkaamista.
7. Leikkaa paisti terävällä veitsellä poikkisyin.