VISION4FOOD

MKN Oulu, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry

Yrityshankkeet· Ruokahankkeet

VISION4FOOD -hankkeessa parannetaan EU:n ruokajärjestelmien kestävyyttä ja resilienssiä

Keitettyä ohraa isossa kulhossa ympärillä sipulia, järvikalasäilykettä, herneitä, punasipuliviipaleita, parsakaalia, kurkkupaloja ja pikkutomaatteja omissa kulhoissaan ohran ympärillä
VISION FOR FOOD logo
Euroopan unionin rahoittama logo 2

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on mukana toteuttamassa Horizon Europe -hanketta nimeltä VISION4FOOD. Hankkeen tavoitteena on parantaa EU:n ruokajärjestelmien kestävyyttä ja kykyä sopeutua muutoksiin kehittämällä innovatiivisia hallintomalleja, jotka tukevat päätöksentekoa, edistävät yhteiskunnallista osallistumista ja vauhdittavat innovaatioita.

Hanketta pilotoidaan viidessä maassa; Espanjassa, Italiassa, Kreikassa, Puolassa ja Suomessa. Pilotoinnin aikana tuetaan Ruokainnovaatioalustojen (Food Innovation Platforms, FIPs) perustamista ja vahvistamista. Alustat edistävät yhteistyötä ”neloskierre”-mallin toimijoiden (Quadruple Helix: tiedeyhteisö, teollisuus, hallitus ja kansalaisyhteiskunta) välillä sekä tukevat ruokajärjestelmiin liittyvien innovaatioiden tunnistamista, skaalaamista ja käyttöönottoa.

VISION4FOOD-hanke hyödyntää monialaista yhteistyötä ja -kehittämistä tutkimus- ja innovaatiostrategioiden luomisessa. Hanke noudattaa avoimen tieteen ja vastuullisen tutkimuksen ja innovoinnin periaatteita. Se tarjoaa työkalut ja tuen tiedonvaihdolle, verkostoitumiselle ja tavoitteiden asettamiselle aluekohtaisesti räätälöityjen kehittämisohjelmien avulla. Nämä ohjelmat huomioivat kunkin alueen erityistarpeet ja auttavat toimijoita siirtymään kohti kestävämpiä ja osallistavampia ruokajärjestelmiä. Lisäksi hankkeen kehittämiä hallintomalleja seurataan ja arvioidaan jatkuvasti niiden vaikuttavuuden ja tehokkuuden varmistamiseksi.

Hankkeen onnistumisen kannalta viestintä, tiedon levittäminen ja sidosryhmien osallistaminen ovat keskeisiä. Tietoisuutta hankkeen tavoitteista ja tuloksista lisätään, jaetaan oppeja ja parhaita käytäntöjä sekä rohkaistaan laajaan sidosryhmäyhteistyöhön.  VISION4FOOD tuo yhteen poliittiset päättäjät, tutkijat, yritykset ja kansalaisjärjestöt, jotta he voivat yhdessä tunnistaa ja ratkaista ruokajärjestelmän kehittämisen haasteita ja mahdollisuuksia.

Hankekokonaisuutta koordinoi White Research Belgiasta. Mukana hankkeessa on toimijoita pilotointimaiden; Espanja, Italia, Kreikka, Puola ja Suomen lisäksi myös Tanskasta ja Hollannista.

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus koordinoi hanketta Suomessa. Oulun Maa- ja kotitalousnaiset osallistuvat pilotoinnin toteutukseen, joka toteutetaan Pohjois- ja Itä-Suomen NUTS 2 -alueella.

Hankkeen virallinen nimi: “Envisioning an integrated quadruple helix and RRI framework for food system transformation and regional innovation ecosystem enhancement”
Hanketta rahoittaa: Horizon Europe -ohjelma

Lue lisää hankkeesta ja hanketoimijoista: https://vision4foodproject.eu/