Lisää lumoa

MKN Länsi-Suomi

Maisemahankkeet

Lisää lumoa -hankkeen tavoitteina on lisätä luonnon monimuotoisuutta, saada lisää osaavia tekijöitä luonnonhoitotöiden pariin ja saada ihmiset ymmärtämään luonnon ja luonnonhoidon potentiaali. Hankkeen aikana tuodaan esille luonnon monimuotoisuuden tärkeys ja lisätään ihmisten luontokokemuksia, hyötyliikuntaa, yhteisöllisyyttä sekä lähimatkailua.

Nimeton malli 1
FI Co fundedbythe EU RGB Monochrome 1024x244

Lisää lumoa -hankkeella vastataan luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen ja annetaan hankkeeseen osallistujille tietoa ja taitoja lisätä lumoa omilla arkipäiväisillä toimilla. Perinteisen maatalouden muokkaamat maat, perinnebiotoopit, ovat lajirikkaimpia elinympäristöjä ja samalla uhanalaisimpia. Perinnebiotooppien hoito ja kunnostaminen ovat erityisen tärkeitä, sillä perinnebiotoopeilla elää noin neljännes uhanalaisesta lajistostamme.

Vaikka luontokanto on maailmanlaajuinen haaste, toimet sen pysäyttämiseksi ovat usein paikallisia. Asukkaat, yritykset ja kunnat kaipaavat konkreettisia esimerkkejä, miten omalta osaltaan luontokatoa voi torjua. Lähiympäristön parempi hyödyntäminen, sen tuotteistaminen lähimatkailua varten ja luontoarvoista oppiminen ovat jokapäiväisiä tekoja paremman huomisen eteen.

Hankkeen tuotepaketteina ovat lumon tuotteistaminen, perinnebiotooppikoulutukset sekä tyhy-pilottipäivät. Tuotteistamispaketti sisältää osion, joka jakaa tietoa luonnon monimuotoisuuden edistämismahdollisuuksista. Perinnebiotooppikoulutuksissa opastetaan luonnon monimuotoisuuden kunnossapitoon ja hoitotoimenpiteisiin. LUMO-Tyhy-päivillä yhdistetään työkykyä ja luonnon monimuotoisuutta ylläpitävää toimintaa.

Hankkeen kohderyhmänä ovat Satakunnan ja Varsinais-Suomen maatilayritykset, yritykset ja yrittäjät, yhdistykset, kunnat ja kaupungit, jotka:

    • Ovat kiinnostuneita omilla toimillaan lisäämään luonnon monimuotoisuutta
    • Haluavat saada lisää tietoa luonnon monimuotoisuuden lisäämisestä ja alueiden hoidosta
    • Kaipaavat sparrausta ja yhdessä ideointia ideoiden työstämiseksi

Projektipäällikkö: Milla Nikko ja Katri Eriksson
Rahoittajat
: Satakunnan ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset
Hankkeen päätoteuttaja
: ProAgria Länsi-Suomi ry
Toteutusaika
: 1.9.2024-30.9.2026