Vieraisilla maisemassa

2 min lukuaika

Maisema mielessä

Suomalainen ainutlaatuinen maisema antaa paljon mahdollisuuksia.

Img 6426

Kylään maisemaan -hankkeemme nimi kertoi suhtautumisesta ja suhteesta maisemaan. Kylä on aikoinaan tarkoittanut kodin vastakohtaa. Kyläily on ollut vieraisilla olemista. Myös maisemaan voi lähteä vierailulle. Maisemassa odottavat erilaiset kohokohdat ja elämykset, ystävien kanssa seurustelu ja liikkuminen sekä paikalliset maisemaa palveluissaan hyödyntävät yritykset.

Suomalaiseen ainutlaatuiseen maisemaan kannattaa luottaa. Kun ymmärtää oman lähiympäristönsä ja maisemansa arvot, on niistä helppo luoda elämyksiä. Maiseman menneisyydestä, nykyisyydestä, mutta myös tulevaisuudesta on paljon ammennettavaa. Maisema kertoo ihmisen tarinaa, miten olemme maisemaa käyttäneet, hyödyntäneet ja vaalineet. Meidän jalanjälkemme ovat maisemassa aina kivikaudelta tähän päivään.

Kansallispuistot luontokohteena ovat suosionsa huipulla. Ne tunnetaan ja on paljon ihmisiä, jotka aikovat kiertää kaikki Suomen 40 kansallispuistoa. Lisäksi meillä on 10 kansallista kaupunkipuistoa, jotka tarjoavat suomalaisen kaupunkielämän, -kulttuurin ja luonnon muodostamia kokonaisuuksia. Myös niiden tunnettuus on kovasti nousussa. Ja syystä, ovat upeita kohteita.

Mutta missä näkyvät maaseudun valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet? Niitä on nyt 156 kappaletta ja vielä vahvistamattoman uuden inventoinnin mukaan paljon enemmän. Monet suomalaiset eivät ole kuulleetkaan valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista. Haastamme teidät viestimään maisemasta. Maisemassa on usein esillä alueen sydän ja ydin.

Kutsukaa yrityksissä, kylissä ja kunnissa ihmisiä kylään maisemaan. Tarvitaan erityisesti paikallista viestintää, jotta maaseudun hienoimmat maisemat nousevat esiin. Lisäksi monta kiinnostavaa maisemaan liittyvää tuotetta on vielä kehittämättä.

Kylään maisemaan -hankkeessa olemme olleet maiseman vieraina monessa paikassa Hämeen ja Uudenmaan alueilla. Kerroimme hankkeen aikana yli 70 arvokkaasta maisema-alueesta ja kulttuuriympäristöstä. Ja jatkamme viestintää, sillä arvokkaita maisema-alueita ja merkittäviä kulttuuriympäristöjä on satoja ympäri Suomen.

Auli Hirvonen

maisema-asiantuntija

Kylään maisemaan -hanke

Etelä-Suomen MKN maisemapalvelut

Kylään maisemaan Facebook-sivut

Kylään maisemaan Instagram-sivut